Portal 072info

Ko je sve “pošteđen” zabrane kretanja nakon 23 sata

ZENICA, Bosna i Hercegovina - 22. mart 2020.: U 18 sati na području Federacije Bosne i Hercegovine u okviru mjera protiv širenja koronavirusa, nastupio je policijski sat u trajanju od 18 do 5 sati ujutro. Građani Zenice shvatili su ozbiljno ovu mjeru te su večeras ulice Zenice puste, dok policijski službenici patroliraju ulicama grada ( Haris Badzic - Anadolu Agency )
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nakon nove Naredbe kojom se, između ostalog, ograničava kretanje stanovništva na cijelom teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine u vremenu od 23 sata uvečer do 5 sati ujutru narednog dana, iz Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva uputili su Instrukciju upravama policija i ministarstvima unutrašnjih poslova kantona. 

Kako je saopćeno danas iz Kriznog štaba, iz stavka (1) ove tačke, stoji dalje u Naredbi, “izuzimaju se svi uposlenici koji su uključeni u provođenje mjera i aktivnosti na rješavanju epidemije COVID-19 na području Federacije BiH, uposlenici kojima se proces rada odvija u smjenama, međugradski i međunarodni prijevoz putnika, taxi služba, kao i vozači teretnih vozila u domaćem i međunarodnom transportu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Bliže isntrukcije

– Za kontrolu spomenutog, stoji u Instrukciji, Naredbom su zadužene kantonalne uprave policija nadležnih kantonalnih ministarstava unutarnjih poslova sukladno kantonalnim propisima o javnom redu i miru – navodi se u saopćenju. 

S ciljem davanja bliže instrukcije za rad mjerodavnim upravama policija, iz Kriznog štaba/stožera FMZ navode sljedeće:

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Uposlenici koji su uključeni u provođenje mjera i aktivnosti na rješavanju epidemije COVID-19 na području Federacije BH, uposlenici kojima se proces rada odvija u smjenama, moraju imati odobrenje poslodavca za kretanje u razdoblju od 23 sata uvečer do 5 sati ujutru narednog dana ili službenu legitimaciju da pripadaju službama koje su neposredno uključene u mjere i aktivnosti na sprječavanju epidemije. 

Navedeno se odnosi i na članove biračkih odbora i sve one koji sudjeluju u organizaciji i provođenju lokalnih izbora u BiH u 2020. godini, a zašto trebaju imati odobrenje CIK-a. Članovi političkih stranaka koji neposredno sudjeluju u lokalnim izborima 2020. također trebaju imati potvrdu političke stranke za eventualno kretanje u vremenu od 23.00 do 5 ujutro. Za putnike u međugradskom i međunarodnom prijevozu, potrebno je nadležnim policijskim službenicima prilikom kontrole, predočiti voznu kartu ili ako ulaze u zemlju iz inozemstva na graničnom prijelazu, u vrijeme važenja mjere ograničenja kretanja, predočiti pasoš iz koje je vidljivo da je putnik ušao u zemlju u satu kada je ograničeno kretanje, te im se treba omogućiti nesmetano prolaz do mjesta odredišta. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Međunarodni prijevoz

U slučaju da po putnike u međunarodnom prijevozu dolazi pratnja, recimo iz drugog grada i slično, potrebno je istu najaviti nadležnoj upravi policije, kako bi se omogućio nesmetano prolaz. Za putnike, koji u ranim jutarnjim satima, znači prije 5 sati ujutru, putuju iz mjesta prebivališta odnosno boravišta, prema međunarodnim aerodromima, radi obavljanja leta u ranim jutarnjim satima, potrebno je prilikom kontrole predočiti avionsku kartu. Mjera ograničenja kretanja ne odnosi se na vozila diplomatsko-konzularnih predstavništava i međunarodnih organizacija – stoji u saopćenju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Avaz


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 3
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Hrvatska zatvara kafiće i restorane do Božića

Portal 072info

Imunolog Karamehić o vakcinama protiv korone: Na putu smo da stanemo ukraj virusu

Portal 072info

Bajraktarević: Korona je najviše pogodila porodične biznise

Portal 072info
REKLAMA
KRAJ REKLAME