Ko je u SIPA-i i FUP-u koristio Sky?

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.


Fahrudin Gačanović, bivši pripadnik SIPA-ei aktuelni uposlenik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, koji je odlučio nakon hapšenja sarađivati s Tužilaštvom BiH, izazvao je pravi potres u policijskim agencijama u BiH.

Tajni podaci

Mnogi s kojima je sarađivao Gačanović, a godinama je radio u SIPA-i i bio blizak saradnik Vahidina Šahinpašića Šaje, glavnog inspektora ove agencije, sada pokušavaju saznati čije je ime spomenuo i koga je sve ošmekao. 

Tužilaštvo BiH tvrdi da je Gačanović imao Sky aplikaciju i da ju je koristio kako bi od kriminalaca uzimao pare, a zauzvrat im odavao tajne iz istraga. Tužioci vjeruju, a što je Gačanović i priznao, da nije bio sam u ovim kriminalno-policijskim trgovinama. Zbog toga i vlada panika u SIPA-i, ali i ostalim agencijama. 

ČITAJ JOŠ:  Krišto dobila izvješće iz SIPA-e za 12 kandidata za ministre i zamjenike ministara

Zbog Skya je već uhapšeno 12 policajaca i, prema informacijama „Avaza“, bit će ih uskoro mnogo više. Gačanović je pao zbog povezanosti s Admirom Arnautovićem Šmrkom. Zbog Šmrka je uhapšen i inspektor MUP-a KS Adis Prašović.

Uporedo s tim, iz zatvora je skoro pa istovremeno pušten i Elvis Keljmendi, koji je, također, pristao sarađivati s tužiocima. U iskazu je Keljmendi priznao s kojim je policajcima i nosiocima pravosuđa imao kontakte i ko mu je pomagao.

Traže odgovore

Navodno, sumnja se da su Sky aplikaciju koristili i pojedini pripadnici Federalne uprave policije (FUP), što se sada uveliko istražuje. Neki su bili na direktnoj vezi s Keljmendijem i njegovim bliskim drugom iz ugostiteljskih krugova.

ČITAJ JOŠ:  Krišto dobila izvješće iz SIPA-e za 12 kandidata za ministre i zamjenike ministara

Saznajemo da će prvi ljudi FUP-a tražiti od Tužilaštva BiH sve podatke o osobama čija se imena već spominju u medijima. Isto važi i  za SIPA-u, u kojoj je Gačanović radio godinama.

Uhapšene stotine

I dok advokati uhapšenih tvrde da Sky nije dokaz, Tužilaštvo užurbano nastavlja s istragama na kojima radi osmero tužilaca. Do sada je zbog Skya uhapšeno na stotine osoba u BiH.

Većina ih je povezana s trgovinom narkoticima. Za mnoge je zatraženo i raspisivanje potjernice.

GODISNJICA
MARKETING