Ko nema izbora na izborima, u devet općina samo jedan kandidat na listi

izbori2020

Prema preliminarnim kandidatskim listama za predstojeće lokalne izbore 2020. u BiH, građani devet općina neće imati izbora prilikom glasanja jer je na izbornom listiću samo jedan kandidat za načelnika.

U Federaciji BiH sa samo jednim kandidatom su općine Domaljevac-Šamac, Orašje, Teočak, Olovo, Grude, Ravno i Usora. U Republici Srpskoj to su Mrkonjić Grad i Jezero. 

U općini Domaljevac-Šamac jedini kandidat je Stjepan Piljić (HDZ-a BiH) koji je aktuelni načelnik. Općina Domaljevac-Šamaca je mlađa općina u Posavskom kantonu, osnovana 1998.godine. 

U Orašju jedini kandidat je Marijan Oršolić (HDZ-a BiH).

U Teočaku je Stranka demokratske akcije (SDA) kandidovala Tajiba Muminovića (sadašnji načelnik), dok je u Olovu jedini kandidat Đemal Memagić, također kandidat ove stranke i također aktuelni načelnik opštine.

I u općini Grude kandidat je sadašnji načelnik Ljubo Grizelj, a u Ravnom Andrija Šimunović (i on je načelnik). U Usori Zvornimir Anđelić, koji kao i prethodno nabrojani želi još jedan mandat. Svu trojicu je kandidovao HDZ BiH.

U Republici Srpskoj u Mrkonjić Gradu jedini kandidat za načelnika je Dragan Vođević, dok je u opštini Jezero kandidat aktuelna načelnica Snežana Ružičić, oboje ispred Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini održat će se 15. novembra.

Avaz