Portal 072info

Ko nije upisao dron u evidenciju BHDCA, od danas ne može korisiti letjelicu

dd 104
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Snimanje dronovima sve je popularnije u našoj zemlji, a cijene ovih malih bespilotnih letjelica kreću se od 200 pa do 50.000 KM.  S rastom broja dronova koji su u upotrebi. Direkcija za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA) pripremila je pravilnik za njihovo korištenje koji je na snazi od danas. 

BHDCA podsjeća da se ovaj pravilnik primjenjuje na dronove čija masa, prije polijetanja, iznosi od 0,249 kg do 25 kg.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

– Ovim putem, pozivamo sve vlasnike i operatore dronova u BiH da podnesu zahtjev za upis drona u evidenciju BHDCA. Prilikom podnošenja zahtjeva za upis drona u evidenciju, vlasnik ili operator drona treba popunjen zahtjev sa prilozima da dostavi u BHDCA, nakon čega mu BHDCA, u roku od 30 dana, izdaje Potvrdu o evidenciji. 

Pravilnikom je definirano i u kojim periodima dana će se moći letjeti te koje vrste dronova će se moći koristiti i na koji način, od onih najlakših pa do onih koji mogu dosezati velike visine.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Kada je riječ o kupovini dronova, Direkcija na to neće utjecati, ali će biti definirano ko može upravljati dronom. Tako će se svi korisnici dronova morati evidentirati u Direkciji, a osobe mlađe od 16 godina neće moći koristiti ove letjelice.

Također, svi će morati poznavati i određene zrakoplovne propise.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

Nekomercijalno letenje dronom dozvoljeno je samo danju i unutar vidnog polja operatora. Nije dozvoljeno letenje dronom iznad ljudi, životinja, objekata, vozila, plovila, puteva, željezničkih pruga, vodenih puteva, dalekovoda, iznad skupa ljudi na horizontalnoj udaljenosti manjoj od 50 metara, unutar aerodromske zone. Maksimalna dozvoljena visina letenja je do 30 metara.  

Komercijalno letenje dozvoljeno je i danju i po noći, unutar vidnog polja, pri čemu operator drona mora biti upoznat s okolinom u kojoj leti i osigurati predviđeno mjesto za slijetanje. Vlasnik mora podnijeti zahtjev za upis drona u evidenciju, posjedovati policu osiguranja i postupati u skladu s tehničkom dokumentacijom. Maksimalna dozvoljena visina letenja drona je do 120 metara.

Avaz


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 4
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Svadbe iz Gruda sele u HNK, krizni štabovi “prozivaju” inspekcije, među zaraženim sve više infektologa, anesteziologa…

072info.com

Brico s najdužim stažom u BiH

072info.com

Privrednici: Nećemo preživjeti novi “lockdown”

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6