Portal 072info

KO POBJEĐUJE NA IZBORIMA U ZDK: Iako Bakir nosi donji veš tajkuna iz Olova, ‘gaće će mu skrojiti’ Fudo i Amra!

BABIC KASUMOVIC SLIKA 1 750x375 1
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Pregled stranačkih lista i kandidata za načelničke pozicije u općinama Zeničko-dobojskog kantona nije nešto naročito zanimljiv. Osim dvije-tri općine u kojima vladajućim tajkunsko-stranačkim moćnicima izlaze „na crtu“ nezavisni kandidati, nema velikih odmjeravanja snaga opozicije sa SDA.

Čak u dvije općine, naprimjer, načelnici SDA nemaju uopće protivkandidata. Olovo po treći put ima samo jednog kandidata Memagić Đemal, vlasnik i direktor firme ALMA RAS, ali i vlasnik svega u Olovu. Ovdje niko ne može imati ni običnu pekaru osim njega. Dovoljno je da sam za sebe glasa i da bude izabran dok god bračni par Sebija i Bakir Izetbegović, kao sva SDA-ova vrhuška nose donji veš koji budžasto šiju olovske švalje, a sami Olovljani bukvalno nose „gaće na štapu“.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Druga općina koja ima samo jednog kandidata je Usora a to je dosadašnji načelnik HDZ-a Zvonimir Anđelić.

Tri općine u kojima je neupitna pobjeda kandidata SDA jer su, kako se pokazalo, sami pokazali izvrsnost u poslu. Tešanjski načelnik Suad Huskić već 8 godina vlada ovom uspješnom općinom. On ima dvojicu protivkandidata i to Bašić Esmira ispred ASDA i SDP-ovog kandidata Edina Hasaničević, koji je već odmjerio snage sa Huskićem i doživio poraz.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
FOTO: Imamagić (Youtube)

Žepče će po peti put imati načelnika Matu Zovku (HDZ) koji dugi niz godina neprikosnoveno vlada ovom općinom. Iako mu je protivkandidat Mirsad Čizmić (SDA) to je pro forme kandidatura jer će i sama SDA podržati kandidata HDZ-a iz njima poznatih razloga.

I u Kaknju je izvjesna pobjeda SDA-ovog kandidata Mirnesa Bajtarevića. Iako je novo lice i prvi put se kandidira, on je favorit jer ima podršku Mirsada Zaimovića i Nermina Mandre, dvojice stranačkih moćnika iz Kaknja. Ostali kandidati, a to su Fuad Breščić (SDP), Sedmedin Amidžić (DF) i Rešad Merdić (SZBiH), imaju male izglede s obzirom na opće političke prilike u Kaknju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Vareš je jedna od vije općine u kojima SDA juriša na mjesto načelnika gdje ponovo jedna žena iz SDA pokušava i ima veliku šansu pobijediti HDZ-ovog načelnika Zdravka MeroševićaEnida Imamagić zaista slovi kao izuzetno stručna i sposobna žena. Fahrudin Brkić (SBB) kako sada stoje stvari je bez ozbiljnih šansi, ali može ugroziti pobjedu Enide Imamagić.

Breza je također interesantna po tome što mladi kandidat Vedad Jusić (SDA) pokušava skinuti sa trona Muniba Zaimovića (SBB). Čak još 4 kandidata i to Sabit Begić (SDP), Samir Bureković(ASDA), Enver Hadžiaahmetović (NiP) i Halil Tuzlić kao nezavisni kandidat pokušavaju ovladati ovim rudarskim gradom. Tuzlić je bio načelnik prije 4 godine i pod teretom mnogih krivičnih prijava i nezakonitih radnji odvažio se ponovo kandidirati.

Zavidovići su u najtežoj situaciji, jer je mnogo kandidata, a stanje je katastrofalno zahvaljujući notornom dvojcu SDA Mirsadu Zaimoviću i njegovom posilnom Miralemu Galijaševiću koji su KRIVAJU odveli u propast. Stoga sadašnji načelnik Hašim Mujanović, koji je izgubio podršku SZBiH, pa se sada kandidirao kao nezavisni kandidat. ima najveću šansu. On slovi kao čovjek iz naroda i nije ga obuzela oholost, što je opća karakteristika svih ostalih kandidata. Nagib Mujkić jeste kandidat SDA ali protiv njega rade mnogi iz njegove stranke jer je privrednik koji je napravio fabriku zavičajne robe ali van Zavidovića, što mu ne mogu oprostiti. Samir Šibonjić (ASDA) slovi kao turski čovjek i kandidat.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U Maglaju se vodi grčevita borba između sadašnjeg načelnika Mirsada Mahmutovića Batana (SDP) i MIrsada Hasanića (SDA). Ankete pokazuju da se vodi izjednačena borba jer Batan ima “loš imidž komunjare”, a Hasanoviću, kao doktoru elektrotehnike, jedina je mahana što je stariji od Batana, jer se radi o veoma vrijednom i iskusnom čovjeku. Stoga bi prevagu mogao odnijeti DF koji kalkulira kojem bi kandidatu dao podršku. Osim SDP-a i DF-a Hasanović ima podršku drugih stranka i stoga bi mogao biti novi načelnik Maglaja.

Doboj-Jug je jedna mala općina koja ima 3 kandidata za načelnika. Borba za poziciju grčevito se vodi sa svim javnim resursima od strane Mirnesa Tukića (SDA), Maida Škilje (SDP) i Halida Begića (SZBiH). Šanse sva tri kandidata su ujednačene, a moguće da malu prednost daju Tukiću kao sadašnjem načelniku zato što ga njegovi protukandidati ne smiju prozivati za korupciju zbog lokalne građevinske mafije.

Visoko je vrlo interesantno što je sadašnji premijer ZDK Mirza Ganić, koji slovi kao potrčko Zaimovića i Galijaševića, sve resurse Vlade ZDK stavio u funkciju borbe za načelničku fotelju u Visokom. On se želi osvetiti Amri Babić, sadašnjoj načelnici koja i dalje uživa ugled Visočana. Ako je suditi po izjavama i anketama briljantna pobjeda Amre je ponovo na pomolu. Kako god se ova farsa završi Ganić će morati podnijeti ostavku na mjesto premijera Vlade ZDK. Ganić mora otići jer i ako bude izabran zbog nespojivosti funkcija, a kako stvari stoje neće biti izabran, a onda ako ima imalo morala i dostojanstva mora otići zbog toga što ga ni u Visokom narod ne želi. Treći kandidat Dario Pekić (ASDA) je samo u funkciji da pomogne Ganiću da pokuša preoteti nešto od glasova Amre Babić. Kako sada stvari stoje Amra Babić će obnoviti mandat načelnice.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
FOTO: Kausmović, Pivić (Grpahioc/TBT)

Zenica je u ovoj utrci najinteresantnija, jer se za fotelju načelnika bore: Fuad Kasumović (Nezavisni kandidat), Nezir Pivić (SDA), Arnel Isak (ASDA), Boris Britvar (Nezavisni kandidat) i Dženan Skelić kao nezavisni kandidat.

Ovakav poredak po anketama bi mogao biti i na dan proglašenja izbornih rezultata jer je više nego očigledno da će dosadašnji načelnik Kasumović odnijeti ubjedljivu pobjedu. Nije samo njegov radni uspjeh zaslužan za pobjedu, već umnogome i posljedica unutar SDA-ovskih borbi koje su se rasplamsale naročito nakon kandidature Pivića koji slovi za ruralnog kandidata, a popularni „FK“ ima podršku cijele Zenice. Tako da, kako sada stvari stoje, on je pobjednik i ovaj put bi pobjeda mogla biti ubjedljivija nego prije četiri godine.

(TBT, Tim za analitiku)


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 19
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Zenica: Za tri godine izdvojeno 413.726 KM za rekonstrukciju vrtića

Portal 072info

Gradonačelnik Fuad Kasumović obišao radove na asfaltiranju betonskog puta kroz Gornju Višnjicu

Portal 072info

SDA: Nećemo dozvoliti formiranje trećeg entiteta

Portal 072info
REKLAMA
KRAJ REKLAME