Portal 072info

Ko prvi umire u horor filmovima?

slika (4)

Premda u Holivudu postoji nepisano pravilo da ”crnac uvijek umire prvi”, kada su horor filmovi u pitanju, najnovije istraživanje pokazalo je da je to samo još jedan urbani mit. Na žalost mogih bjelkinja.

Horor filmovi služe da nas suoče sa strahovima, natjeraju nas da ih preispitamo i otkrijemo njihovo porijeklo, a neki od ovih filmova tu su samo da nas zabave u bisokopskom mraku ili tami spavaćih soba.

Nije ni čudo što je i ovaj žanr podlijegao klišeima, pa se tako čini da većina horor filmova sastoji od već utvrđenih obrta u kojima se zna šta glavni junak smije, a šta ne smije da uradi, ko će prvi da umre a ko će da preživi.

U susret ovogodišnjoj Noći vještica, sajt Hafington Post analizirao je dvadeset pet horora, među kojima su filmovi “Vrisak”, “Znam šta ste radili prošlog ljeta”, “Petak 13”, “Istjerivač đavola”, “Ajkula”… Cilj ove mini-analize bio je da se konačno utvrdi istina – ko to najčešće umire prvi u ovim filmovima strave i užasa.

Ispostavilo se da su to bjelkinje, iako je nepisano (često i kritikovano) pravilo da, bar kada je američka produkcija u pitanju, crnac uvijek umire prvi.

Hafington post je došao do zaključka da je u više od polovine pogledanih ostvarenja (52%) jedna od bjelkinja umrla prva u filmu. Na drugom mjestu našli su se bijelci (24%), a potom slijede crnci (12%) i crnkinje (8%).

Hufington Post

Podijelite članak