Portal 072info

KO SDA ZDK: Dramatično stanje u Kantonalnoj bolnici Zenica

ZAPRATITE NAS NA FACEBOOKU, OSTANITE INFORMISANI!

Stanje u Kantonalnoj bolnici Zenica (KBZ) posljednjih nekoliko dana je dramatično teško.

Zabrinjavajuće informacije koje dolaze iz najznačajnije kantonalne zdravstvene ustanove potvrđuju da je osnovna društvena funkcija KBZ-a dovedena u pitanje, saopćeno je danas iz Kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije Zeničkog dobojskog kantona.

Nažalost, nedostatak lijekova, nedostatak anestetika, neispravni medicinski aparati i instrumenti, otežano obavljanje redovnih medicinskih operacija, problemi s grijanjem nisu predmet brige i prioritet Upravnog odbora, koji se bavi isključivo kadrovskim križaljkama i stranačkim upošljavanjima, navodi se u saopćenju.

SDA ZDK-a navodi da je “vrhunac nekorektnog i neodgovornog ponašanja neregularna sjednica Upravnog odbora KBZ-a, koju čak ne saziva predsjednik i na kojoj se za novog direktora bira jedan od članova aktuelnog saziva Uprave KBZ-a, što dodatno ugrožava ugled i poziciju ove ustanove”.

SDA ZDK-a traži “od smijenjene Vlade ZE-DO kantona i politike kojoj su građani izglasali nepovjerenje, da shodno zaključku Skupštine Kantona od 23. aprila 2014. godine zaustavi praksu imenovanja i novih upošljavanja u javni sektor”.

– Zahtijevamo od Vlade Kantona da održi vanrednu sjednicu sa jednom tačkom dnevnog reda “Aktuelno stanje i problematika KBZ-a sa određivanjem urgentnih aktivnosti i mjera za stabilizaciju stanja i poslovanja”. Od ministrice zdravstva u ostavci očekujemo da ne potvrdi odluku krnjeg saziva Upravnog odbora KBZ-a, kako neprihvatljivo imenovanje direktora ne bi dodatno ugrozilo funkcionisanje Kantonalne bolnice Zenica i pružanje kvalitetne zdravstvene zaštite svim građanima našeg Kantona – navodi se u saopćenju SDA ZDK-a.

Fena

Podijelite članak