Ko strahuje u policijskim strukturama: Velike “ribe” na Skyu

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Centralni istražni ured Granične policije BiH potresa skandal u koji su umiješani istražitelji ove policijske agencije, a u vezi sa Sky aplikacijom i istragama koje se dovode u vezu s određenim kriminogenim osobama!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj skandal dolazi u trenutku kada je glavni državni tužilac Milanko Kajganić izjavio da cure podaci iz policijskih agencija kada su u pitanju Sky istrage, što je indirektna poruka da pojedinci šuruju s određenim kriminogenim osobama. Tako je već mjesecima.

Vlastiti redovi

Iz ove policijske agencije ne negiraju informacije “Avaza”. Potvrđeno je da se “Granična policija BiH dosljedno i kontinuirano bori protiv kriminala i korupcije i u vlastitim redovima te da će svako ko postupa protuzakonito biti procesuiran i sankcioniran.”

– Navedeni predmet je u mjerodavnosti Tužilaštva BiH, a Ured za profesionalne standarde i unutrašnju kontrolu Granične policije BiH provodi internu istragu – saopćeno je iz Granične policije BiH.

Zbog istrage u vezi sa Sky aplikacijom i pokušaja da se promijeni tim koji je predložilo Tužilaštvo, u petak je odlukom direktora Granične policije BiH Zorana Galića smijenjena Spomenka Markulj, kontakt osoba GP BiH sa Europolom.

Markulj je bila i šefica istražnog ureda, a sada je premještena na drugu poziciju.

Protiv nje je pokrenuta interna istraga u Graničnoj policiji BiH jer je, između ostalog, odbila postupiti i prema naredbi načelnika ovog ureda Adnana Kosovca. No, ona nije uhvaćena na Skyu, nego njeni istražitelji.

Jedan od njih, nakon 15 dana od prijema Sky kodova, odlučio je napraviti službenu zabilješku kako bi obavijestio Agenciju da se njegovo ime spominje u Skyu. Ali, zašto je danima šutio.

Kodovi i liste

Radi se o iskusnom istražitelju Edinu Husomanoviću. Pitanje je šta se čekalo 15 dana, od 11. januara, da se prijavi da se njegovo ime spominje u Sky kodovima i zašto je Markulj, odlazeći u Tužilaštvo, insistirala na tome da se promijeni tužiteljica.

Dio tima koji je radio s Markulj i Husomanovićem je i istražiteljica S. K. Oni su imali Sky kodove i liste od 11. januara.

Pravo pitanje je čije su ime pojedinci u GP BiH pokušali sakriti, s obzirom na to da se u kriptama spominju i određeni pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Ministarstva unutrašnjih poslova RS (MUP RS). Otkriven je i jedan pripadnik Granične policije, zbog sumnje da prima mito.

Ime osobe na kripti je navodno i jedan visokopozicionirani pripadnik SIPA-e.

Avaz