Ko su advokati optuženih u aferi “Respiratori”

Screenshot 3 1 5
Premijera Federacije Bosne i Hercegovine Fadila Novalića zastupa Vasvija Vidović, suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudina Solaka zastupa Kadrija Kolić, vlasnika firme “Srebrena malina” Fikreta Hodžića zastupa Mirna Delalić, “Srebrenu malinu” zastupa Adna Dobojlić, a ministricu finansija i zamjenicu entitetskog premijera Jelku Milićević zastupa Senka Nožica.

Sigurno je da su Vidović i Nožica među najzvučnijim advokatskim imenima. Veliki je broj značajnih predmeta na kojima su bile angažovane.

Vasvija Vidović

Vidović je prije rata bila dugogodišnja sutkinja, a u ratu je bila zamjenica ministra pravde. Bila je prvi oficir za vezu s tribunalom u Hagu. Različit je profil osoba koje je zastupala, a mnoge su bile ili su još istaknute u javnom životu. Osim navedenih, bila je branjenica osoba koje se dovode u vezu s podzemljem. Klijente je zastupala i pred međunarodnim sudovima.

Između ostalih, zastupala je ili zastupa komandanta Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) Nasera Orića pred sudom u Hagu, glavnog komandanta štaba ARBiH Rasima Delića, bivšeg ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragana Mektića, optuženog za zloupotrebu položaja i korupciju, i Bojana Cvijana osuđenog za organizovani kriminal.

Kadrija Kolić

Kadrija Kolić, između ostalih, je jedno vrijeme zastupao Semira Rastodera, a koji je optužen da je automobilom 2014. godine usmrtio Havu Šljivić-Dovadžiju.

Bio je angažovan u predmetu “Silos” u kojem je osuđeno osam ratnih političkih, vojnih i policijskih rukovodilaca Općine Hadžići na ukupno 60 godina zatvora.

Mirna Delalić

Mirna Delalić je branila bivšeg ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Jerka Ivankovića Lijanovića, a koji je pred Apelacionim vijećem Suda Bosne i Hercegovine oslobođen optužbe za organizovani kriminal, pranje novca i poreznu utaju.

Zastupala je i sadašnju zastupnicu Saveza za bolju budućnost (SBB) u Skupštini Kantona Sarajevo Bilsenu Šahman koja je oslobođena krivnje za ometanje rada pravosuđa u predmetu protiv predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića.

Adna Dobojlić

Nakon smrti advokata Fahrije Karkina, bivšeg čelnika specijalnog odreda Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine Dragana Vikića od optužbi za ratne zločine brani Adna Dobojlić. Zastupa i bivšeg pomoćnika ministra sigurnosti Edina Garapliju koji je zajedno s Mektićem optužen za zloupotrebu položaja i korupciju.

Advokatica je Anesa Sadikovića, a koji je u slučaju “Pandora” optužen za finansijske malverzacije i zloupotrebe u iznosu od 1,7 miliona KM. Zajedno s njim u ovom predmetu su optuženi Sedinet Karić i bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje Kemal Čaušević.

Prije nego što će postati advokatica, Dobojlić je bila stručna saradnica i pomoćnica bivšem glavnom tužitelju Goranu Salihoviću.

Senka Nožica

Višedecenijsko iskustvo ima i Senka Nožica. Zajedno s još jednim istaknutim advokatom, Nedimom Ademovićem ima advokatsku kancelariju.

Karijeru je počela 70-ih godina u Općinskom tužilaštvu u Sarajevu. Advokatskim poslom počela se baviti 1992.

Baš kao i u slučaju Vidović, veći broj njenih klijenata je dobro poznat javnosti. Pa je tako angažovana kao advokatica direktora Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA BiH) Osmana Mehmedagića optuženog za zloupotrebu položaja.

Brani i bivšeg generalnog sekretara Stranke demokratske akcije (SDA) Amira Zukića optuženog za nezakonito upošljavanje u Elektroprivredi Bosne i Hercegovine. Zastupala je i bivšeg ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Svena Alkalaja, a koji je oslobođen optužbe za nesavjesan rad u službi.

Za podsjetiti je da je njen klijent bio i direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine Aleksandar Zorlak u predmetu “Respiratori”, a koji je bio osumnjičen.

Podsjećamo, pred Sudom Bosne i Hercegovine počelo suđenje optuženima u predmetu “Respiratori”, a svi su se izjasnili da nisu krivi.

IZVORKlix.ba
Prethodni članakBiH: Nema kontrole maloljetničkog klađenja u kafićima
Sljedeći članakKandidature: Ko će 2022. u Predsjedništvo BiH?