Portal 072info

Ko su mogući kandidati za nove članove Predsjedništva BiH?

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

CIK BFahrudin Radončić i Dragan ČovićiH u skladu sa Izbornim zakonom će najkasnije do 15. maja donijeti Oduku o raspisivanju Općih izbora 2014. godine. Zajedno sa odlukom o raspisivanju Izbora, CIK će objaviti i uputstvo o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti.

Bit će precizirano od kada do kada u kojem periodu se vrši prijava političkih subjekata za učešće na izborima, u kojem periodu se dostavljaju kandidatske liste do kada traje registracija birača i kada se zaključuje birački spisak, kazala je za novinsku agneciju Patria Maksida Pirić, portparol Centralne izborne komisije (CIK).

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Inače, CIK BiH će raspisati izbore za članove Predsjedništva BiH, zastupnike u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i Parlamenta Federacije BiH, poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srpske i zastupnike u deset kantonalnih skupština u Federaciji BiH.

slavo kukić nova– Mi već radimo na pripremama, provjeravamo podzakonske akte, mijenjamo ih ako treba, ušli smo u proces javnih nabavki za usluge koje će nam trebati, javni poziv za štampanje i pakovanje glasačkih listića – kaže Pirić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ona je dalje napomenula da nakon datuma od raspisivanja Izbora počinju teći rokovi za prijavu poliitčkih stranaka i nezavisnih kandidata za učešće na izborima.

– Onda ide slijedeći rok za prijavu koalicija onih političkih stranaka koje su već ovjerene. Tek onda ide prijava kandidatskih lista – dodala je Pirić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nikola Špirić; foto: Electionsmeter.comIz političkih stranaka još uvijek nije potvrđeno ko će se kandidirati za članove Predsjedništva BiH, ali se u javnosti spominju imena Dragana Čovića, Slave Kukića, Bakira Izetbegovića, Fahrudina Radončića, Nikole Špirića i Igora Radojičića.

Kukić je nedavno i potvrdio svoju odluku da se kandidira za hrvatskog člana Predsjedništva BiH te je kazao da će u ovoj borbi pobijediti Čovića, a da mu je jedini motiv za prijavljivanje upravo da porazi Čovića.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

DEPO PORTRAL

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME