Portal 072info

KO SU NOVI LJUDI NA VLASTI U FBiH: Pogledajte biografije izabranih ministara

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

SDA, HDZ i DF predstavili su svoje kandidate za ministre u novoj Federalnoj vladi. DEPO Portal vam donosi biografije budućeg premijera Fadila Novalića i njegovih ministara

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Fadil Novalić – Premijer Federacije BiH (SDA)

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

fadil-novalic

Fadil Novalić je rođen 1959. godine, a široj javnosti je poznat po tome što je gradačački TMD digao na noge nakon rata u BiH. U međuvremenu je TMD našao strateškog parnera u slovenačkom Cimosu, koji je i kupio TMD. Dolazak Slovenaca rezultirao je gašenjem pojedinih proizvodnih pogona, prije svega onog u Srebrenici, a Novalić je zbog toga što nije želio prihvatiti takvu poslovnu politiku dobio otkaz.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Novalić je aktivan kao savjetnik-volonter načelnika Općine Gradačac za privredu, a nalazio se i na čelu FK Zvijezda u njegovim najboljim danima.

Ovaj poduzetnik je i predsjednik Odbora za privredno-finansijsku politiku Stranke demokratske akcije.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Salko Bukvarević – Ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata (SDA)

salko-bukvarevic

Salko Bukvarević je rođen 20. aprila 1967. u Gornjem Hrasnu, općina Kalesija. Osnovno, srednjoškolsko i fakultetsko obrazovanje stekao je u Tuzli. Magistrirao je i doktorirao na RGGF-u Univerziteta u Tuzli.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Pripadnik je Armije RBiH od 1992-1995. Jedan je od osnivača Patriotske lige i dobitnik zlatnog znaka PL-a BiH.

Kroz svoj rad u SDA obavljao je niz  dužnosti među kojima se ističu predsjednik Mjesnog odbora SDA Slavinovići, prvi predsjednik Muslimanskog omladinskog saveza Tuzla, predsjednik Omladinskog saveza SDA BiH i   član Predsjedništva SDA od 1996.-1999. godine. Aktuelni je predsjednik OO SDA Tuzla. Bio je prvi direktor BKC Tuzla.

Oženjen je i otac dvoje djece.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Elvira Ćemalović DilberovićMinistarstvo obrazovanja i nauke (SDA)

elvira-cemalovic-dilberovic

Elvira Ćemalović Dilberović je rođena 24. oktobra 1973. godine u Mostaru. Završila je srednju školu gimnaziju u Mostaru 1991. godine. Na Univerzitetu „Džemal Bijedić“ u Mostaru diplomirala je 2002. godine na Fakultetu humanističkih nauka na Odsjeku za bosanski jezik i književnost. Postdiplomski studij je završila 2007. godine na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, Kolegij za lingvistiku, te na Fakultetu humanističkih nauka u Mostaru, Kolegij za lingvistiku.

Ona je, inače, aktuelna zastupnica ove stranke u Skupštini HNK i profesorica na Univerzitetu “Džemal Bijedić” u Mostaru.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Od 2002. do 2004. godine radila je kao profesorica bosanskog jezika i književnosti u Gimnaziji Mostar. U istom ovom periodu obavljala je volonterski rad u Dječijem selu u Mostaru, edukacija i pedagoški rad sa djecom bez jednog ili oba roditelja.

Od prošle godine Ćemalović – Dilberović je članica Upravnog odbora Vijeća bošnjačkih intelektualaca (VKBI) u Mostaru, te šefica Odsjeka za turski jezik i književnost na Fakultetu humanističkih nauka u Mostaru.

Aktivno koristi švedski i engleski jezik u govoru i pismu.

Šemsudin Dedić – Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva (SDA)

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

semsudin-dedic

Šemsudin Dedić, magistar ekonomskih nauka, rođen u Bihaću, osnovnu i srednju ekonomsku školu završio u Bihaću, diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Tuzli a magistrirao na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

Učesnik rata od 1992. do 1995. godine, član stranke od osnivanja, a trenutno je član Predsjedništva SDA BiH.

Obavljao je dužnost ministra finansija u Vladi USK i premijera Vlade USK.

Od 2010. godine je zastupnik u Federalnom parlamentu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Edin Ramić – Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica (SDA)

edin-ramic

Edin Ramić je rođen 1975. godine u Kalesiji, a trenutno živi u Osmacima. Diplomirao je 2002. godine na Tehnološkom fakultetu u Tuzli, magistrirao 2007. na Ekonomskom fakultetu u Istočnom Sarajevu te doktorirao četiri godine poslije na Ekonomskom fakultetu u Zenici.

Ramić je član Stranke demokratske akcije (SDA) od 1993. godine, a član je Predsjedništva stranke od 2013.

Ramić je od 2000. do 2004. godine radio u općinskoj službi u Osmacima, da bi potom postao i načelnik ove općine, osvojivši 1.180 glasova. Opozvan je sa mjesta načelnika na referendumu 2006. godine.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Tada postaje delegat u Vijeću naroda Republike Srpske (RS) i predsjedavajući Kluba Bošnjaka. Na općim izborima 2010. godine bezuspješno se borio za mandat u Narodnoj skupštini RS-a. Nakon toga je kao savjetnik radio u Kabinetu člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Izabran je za docenta na Ekonomskom fakultetu u Zenici 2012. godine. Na općim izborima 2014. Ramić je kao kandidat koalicije Domovina osvojio mjesto u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Oženjen je sa Samirom sa kojom ima kćerku Kanitu i sina Imrana.

Aljoša Čampara – Ministarstvo unutrašnjih poslova (SDA)

aljosa-campara

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Aljoša Čampara rođen je 20. januara1975. godine, diplomirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Položio je stručni upravni ispit, te pravosudni ispit. Čampara je radio kao stručni saradnik u Odjelu za kadrovska pitanja i Odjelu za protokol PSBiH, sekretar Ustavno-pravne komisije Doma naroda PS BiH, sekretar Doma naroda PS BiH, sekretar Zajedničke službe PS BiH, savjetnik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, član zakonodavno-pravne Komisije Doma naroda Parlamenta FBiH iz reda vanjskih eksperata, te je bio zamjenik gradonačelnika Sarajeva Ive Komšića.

Aljoša Čampara polaznik je postdiplomskog studija na Pravnom fakultetu u Sarajevu, bivši je član Upravnog odbora Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, te član Asocijacije generalnih sekretara u Interparlamentarnoj uniji.

Pored svojih redovnih aktivnosti, bio je član Komisije Ministarstva pravde BiH za polaganje stručnih upravnih ispita, član stručne komisije Agencije za državnu službu institucija BiH za izradu ispitnih pitanja, te član drugih ad-hoc komisija.

Čampara po nacionalnosti je Bošnjak, govori engleski jezik, oženjen je suprugom Amelom i ima dva sina: Rijad i Avdo.

Amir Zukić Ministarstvo obrta i poduzetništva FBiH (SDA)

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

amir-zukic-vgt

Amir Zukić, rođen je 18. januara 1959. godine u Visokom, gdje je trenutno i nastanjen. Otac je kćerke Aide. Osnovnu i srednju školu završio je u Visokom 1977.godine. Diplomirao je 1981. godine na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Postdiplomski studij upisao je 1995. godine na istom fakultetu.

Obzirom na dugogodišnje radno iskustvo, najvažnije funkcije na kojima je bio su: od 1986. do 1988. predsjednik Izvršnog odbora Skupštine Općine Visoko, od 1988. do 1996. generalni direktor Velepromet DC d.d., 1996. godine zamjenik ministra trgovine FBiH, 1999. godine savjetnik premijera FBiH za ekonomska pitanja, od 2001. do 2004. generalni direktor Duhanpromet d.d. Sarajevo, 2010. godine potpredsjednik Vanjsko-trgovinske komore BiH.

 

Više od deset godina direktor je Dioničkog društva za osiguranje “VGT” Visoko. Dugogodišnji je član Stranke demokratske akcije, te član Općinskog izvršnog odbora SDA Visoko.

Jelka Miličević – Ministarstvo finansija FBiH (HDZ)

Kandidatkinja HDZ-a BiH za ministricu financija FBiH je Jelka Miličević. Ona je diplomirana ekonomistica, koja se trenutno nalazi na mjestu člana Upravnog odbora Agencije za bankarstvo BiH. Njenu fotografiju nismo uspjeli naći.

Miličević je ranije bila član Komisije za procjenu imovine preduzeća “Soko”, a prema pisanju medija, ona je 2006. godine založila svoju imovinu za kauciju kako bi njen stranački šef Dragan Čović bio pušten iz zatvora.

Denis Lasić – Ministarstvo saobraćaja FBiH (HDZ)

denis-lasic

Rođen je 1974. godine u Mostaru. Osnovnu školu završio je u Pologu, a Srednju elektrotehničku u Mostaru. Diplomirao je matematiku na Pedagoškom fakultetu u Mostaru, gdje je jedno vrijeme radio i kao asistent.

Radio je, također, i kao profesor matematike u Srednjoj ekonomskoj školi „Joze Martinovića“, a od 2004. godine bio je direktor te škole. U međuvremenu je upisao poslijediplomski studij matematike u Sarajevu.

Do sada je obavljao funkciju premijera Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Oženjen je i otac troje djece.

Zora Dujmović – Ministarstvo kulture i sporta FBiH (HDZ)

zora-dujmovic

Na srpsko mjesto koje je pripalo HDZ-u, ova stranka je odbrala za ministricu kulture i sporta Zoru Dujmović, bivša zastupnica u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Rođena je 10. febraua 1953. godine u Zavidovićima, a trenutno živi u Mostaru. Po nacionalnosti je Srpkinja, a članica je HDZ-a BiH. Trenutno je na funkciji direktorice Centra za socijalni rad – Mostar, dok je po zanimanju dipl. socijalni radnik.

Ima 32 godine radnog iskustva. Udana je i majka dvoje odrasle djece.

Vjekoslav Mandić – Ministarstvo zdravstva FBiH (HDZ)

vjekoslav-mandic

HDZ-ov kandidat za novog ministra zdravstva je nekadašnji federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić, rođen 1959. godine u Konjicu.

Medicinski fakultet je završio u Banjoj Luci sa 26 godina, a potom je specijalizirao ginekologiju. Magistrirao je 2009. godine, a četiri godine kasnije i doktorirao u Mostaru.

Nakon završetka studija Mandić se zaposlio u Domu zdravlja Konjic, a početkom rata u BiH prelazi u kliničku bolnicu u Mostaru. Ljekarski posao je zamrznuo 2005. godine jer je imenovan za ministra zdravstva u Vladi Federacije BiH (FBiH).

Izabran je u Predstavnički dom Parlamenta FBiH 2006. godine, ali četiri godine kasnije na izborima nije uspio produžiti poslanički mandat. Mandić se nije kandidovao na opće izbore 2014. godine.

Pomoćnik je šefa hirurških disciplina Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru i dugogodišnji član HDZ-a BiH.

Mato Jozić – Ministarstvo pravde (HDZ)

mato-jozic

Mato Jozić je rođen je 1. decembra 1960. u Boku, opština Orašje. Gimnaziju je završio u Orašju, a 1985. godine u Novom Sadu završava Pravni fakultet. Bio je član predsjedništva HNK „Orašje“, predsjednik NK „Bok“, član Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH, te član Komisije za sigurnost i stadione NS/FS BiH.

Na Skupštini NS/FS BiH, održanoj 13. 12. 2012. godine izabran je za člana Izvršnog odbora NS/FS BiH.

Josip Martić – Ministarstvo prostornog uređenja (HDZ)

josip-martic

Josip Martić iz Žepča bio poslanik u prošlom sazivu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. Rođen je 4. aprila 1962. u Bistrici, općina Žepče. Po zanimanju je dipl. inženjer poljoprivrede, a diplomirao je 29.5.1987. godine na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Od 1994. do 1998. bio je šef Odjela za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu pri općinskom Poglavarstvu općine Žepče, od 1998. do 2002. bio je zaposlen kao viši stručni suradnik pri Službi za Gospodarstvo općine Žepče. Od 2003. do 2007. obavljao je funkciju ministra za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu u Vladi Zeničko-dobojskog kantona, da bi 2007. promijenio resor te do 2010. bio ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice u Vladi Zeničko – dobojskog kantona.

Na Općim izborima 2010. godine izabran za zastupnika u Predstavničkom domu Federacije BiH.

Bračno stanje: oženjen

Reuf Bajrović – Ministarstvo enrgetike, rudarstva i industrije (DF)

reuf-bajrovic

Reuf Bajrović je rođen 13. jula 1977. godine. Bio je dugogodišnji član SDP-a BiH i blizak saradnik Zlatka Lagumdžije, ali ga je 2011. odlučio napustiti, te se nakon osnivanja Demokratske fronte priklonio Demokratskoj fronti i Željku Komšiću.

Magistrirao je evropske integracije na Univerzitetu u Bolonji i ljudska prava na Univerzitetu u Sarajevu. Diplomirao je političke nauke na Univerzitet u Luewilu. Živi na relaciji Washington – Sarajevo.

Reuf Bajrović je predsjednik Instituta za nove demokratije u Washingtonu. Prethodno je radio kao savjetnik za SDPBiH, te kao konsultant za vodeće međunarodne institucije kao što su International Republican Institute, National Democratic Institute, JICA, DFID, GIZ, EC, Friedrich Ebert Stiftung i slično.

Bračno stanje: oženjen.

Aleksandar Remetić – Ministarstvo trgovine (DF)

aleksandar-remetic

Aleksandar Remetić rođen je 1954. godine u Tuzli. Završio je Ekonomski fakultet u Sarajevu te magistrirao na temu “Ekonomski razvoj zapadne Njemačke nakon Drugog svjetskog rata”. Radi za međunarodne kompanije kao nezavisni poslovni konsultant za ekonomski razvoj i mala i srednja preduzeća (biznis, konsaltning).

Remetić je inače bio visokopozicionirani član Saveza za bolju budućnost BiH, tačnije potpredsjednik GO SBB-a, da bi u maju 2013. godine napustio Radončića i priklonio se DF-u Željka Komšića.

Oženjen je pedijatricom Mirjanom Remetić, a ima troje djece.

Snježana Soldat – Ministarstvo okoliša i turizma (DF)

Snježana Soldat je diplomirana ekonomistica. Baš kao i svojevremeno Zora Terzić Šeremet, koja je kratko bila kandidatkinja DF-a za hrvatskog člana Predsjedništva BiH na prošlim općim izborima u BiH, niti o Soldat nema nikakvih dostupnih informacija, a nismo mogli pronaći niti njenu fotografiju.

Milan Mandilović – Ministarstvo rada i socijalne politike (DF)

milan-mandilovic

Milan Mandilović je rođen u Novom Sadu, u Srbiji, da je kao dijete došao sa roditeljima u Sarajevo, gdje je završio osnovnu školu, gimnaziju i Medicinski fakultet. Po odsluženju vojnog roka u Crnoj Gori, on je počeo da radi kao vojni ljekar, a početak rata ga je zatekao u činu majora JNA.

Mandilović je specijalista otorinolaringologije, dugogodišnji ljekar u Općoj bolnici prim. dr. Abdulah Nakaš u Sarajevu. Nakon što je nekadašnjem direktoru Bakiru Nakašu istekao četverogodišnji mandat, UO je Mandilovića imenovao za vršioca dužnosti direktora Opće bolnice.

Bio je jedan od svjedoka Tužilaštva u Haagu u predmetima protivRadovana Karadžića i Ratka Mladića.

Depo.ba

 

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME