Ko su Putinovi bajkeri: Vole Staljina, njihovom vođi bio zabranjen ulazak u BiH, čestitali Dodiku rođendan

Kosovsko pitanje ne tiče se samo Srbije i Kosova nego i šire geopolitičke slike, kako Zapada tako i Rusije. Nije stoga slučajno da su se na Kosovu našli i Noćni vukovi, koji se još nazivaju i Putinovim bajkerima.

Napetosti traju mjesecima

Napetosti koje na Kosovu traju mjesecima eskalirale su u posljednje dvije sedmice nakon što je kosovska policija uhapsila jednog donedavnog policajca sumnjičeći ga za “narušavanje ustavnog poretka”, na što su lokalni Srbi uzvratili postavljanjem barikada tražeći njegovo oslobođenje.

Sve postrojbe vojske Srbije i ministarstva unutrašnjih poslova od ponedjeljka navečer su u stanju pune borbene pripravnosti zbog krize na Kosovu i namjera Prištine da nasilno ukloni barikade na sjeveru.

I glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova komentirala je najnovija događanja na Kosovu.

– Novo zaoštravanje koje je izbilo u pokrajini uvjerljivo pokazuje da odstupanje od sadašnjeg regulatornog okvira za Kosovo samo provocira prištinske ekstremiste. Situacija nije daleko od pravog sukoba velikih razmjera – kazala je Zaharova odgovarajući na pitanje medija o Kosovu, prenosi B92.

“Srbija je pod uticajem Rusije”

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjaj Svećlja (Xhelal Sveçla) rekao je pak da Srbija pod uticajem Rusije planira destabilizirati Kosovo kroz podršku srpskoj manjini na sjeveru države koja tri sedmice protestuje i blokira ceste.

– Upravo je Srbija, pod uticajem Rusije, podigla stanje vojne pripravnosti i naređuje podizanje novih barikada kako bi opravdala i zaštitila kriminalne grupe koje teroriziraju građane srpske nacionalnosti na Kosovu – izjavio je kosovski ministar.

“Šta je za Srbe Kosovo, to je za Ruse Kulikovo polje”

Kosovski premijer Albin Kurti, pak, kaže da su na barikadama i ljudi iz Wagnera, odnosno pripadnici privatne ruske vojske. Tu su i spomenuti Noćni vukovi, sudeći po riječima njihovog vođe Aleksandra Zaldostanova.

– Šta je za Srbe Kosovo, to je za Ruse Kulikovo polje. A pobjeda Rusije je i pobjeda Srbije – poručio je Zaldostanov na svom Telegramu.

Uzori su im Putin i Staljin

Ko su točno Noćni vukovi koje se još naziva Putinovim bajkerima i Putinovim anđelima? Radi se o motorističkoj grupi koju čine uglavnom ekstremni nacionalisti. Noćni vukovi se nazivaju i moćnom ruskom paravojskom. Smatra se da su bili upleteni u nekoliko tajnih operacija u istočnoj Ukrajini još 2014. godine kad je anektiran Krim.

Kako piše Military.com, naširoko ih se smatra nekom vrstom milicije koja djeluje na razne načine po nalogu Kremlja, dok im zauzvrat ruska vlada dopušta kršenje zakona.

Noćni vukovi otvoreno su se hvalili svojim bliskim vezama s Vladimirom Putinom. Priznaju Vladimira Putina svojim herojem, otvoreno izjavljujući da su spremni umrijeti za njega. On je počasni član i često je vozio motocikl s grupom, iako vozi posebno modificirani Harley Davidson na tri kotača, a ne obični Harley koji grupa preferira.

Grupa se ponosi svojim ruskim nacionalizmom, čudnom mješavinom sovjetske i tradicionalne ruske ikonografije. Svoje klubove, ambleme i odjeću ukrašavaju slikama Staljina. Ponosno se izjašnjavaju kao antifeministi i antigej, odbacuju zapadne vrijednosti i ističu svoju privrženost Ruskoj pravoslavnoj crkvi. Imaju oko 50 ogranaka širom Rusije i istočne Evrope.

Zaldostanov je bivši stomatolog

Noćni vukovi započeli su kao mješavina obožavatelja zapadne rock muzike – uglavnom metalaca – i entuzijasta motocikala, na moskovskoj underground sceni ranih 1980-ih.

Počevši od 1983., počeli su organizirati tada ilegalne rock koncerte u Moskvi. Nakon početka Perestrojke pod sovjetskim predsjednikom i glavnim sekretarom Mihailom Gorbačovim grupa je 1989. godine postala prvi službeni motoklub u SSSR-u.

Grupu je organizirao Aleksandar Zaldostanov, bivši stomatolog koji nosi nadimak Hirurg. Zaldostanov, rođeni Ukrajinac, odrastao je u Sevastopolju na Krimu. Majka mu je bila ruska doktorica, a otac Gruzijac.

 U jednom od intervjua Zaldostanov je objasnio koja je misija Noćnih vukova.

– Prvi put neko je konačno pokazao otpor globalnom sotonizmu i rastućem divljaštvu zapadne Evrope, američkoj demokratiji i slobodama homoseksualizma, konzumerističkom ludilu koje potire svaki oblik duhovnosti i uništava tradicionalne vrijednosti.

Ne želim strane novinare jer oni nikad o meni neće napisati ništa dobro i uvijek ću u njihovim očima biti negativac. Putinov bandit. Ali Rusi tu bandu dočekuju s cvijećem – rekao je.

Grupa inače ima i sluha za biznis pa je tako pokrenula liniju odjeće, salone za tetoviranje, ali i zaštitarske usluge. Neki su tvrdili da je grupa poduzetnicima pružala zaštitu po sistemu da neće dirati one koji su spremni za to platiti.

Početkom 2000-tih godina Zaldostanov je počeo transformirati grupu u čvrstu rusku nacionalističku organizaciju s antizapadnjačkim primjesama. Također je stvorio snažne veze s Ruskom pravoslavnom crkvom.

Počele su jačati veze i s Putinom, koji je javno hvalio Zaldostanova za njegovo služenje Rusiji. Godine 2013. odlikovao ga je Ordenom časti za zalaganje u “domoljubnom odgoju mladih” i za “štovanje sjećanja na pale iz Velikog građanskog rata”. Klupska zastava, koja prikazuje plamenog vuka, odnesena je u svemir i izložena u ruskom dijelu Međunarodne svemirske postaje.

Naravno, podrška se očituje i u izdašnom finansiranju. Prema jednom izvještaju iz 2013. godine, Kremlj za Noćne vukove daje “nekoliko stotina miliona rubalja godišnje”. U maju 2015. Aleksej Navaljni je ustvrdio da je ruska vlada ovoj grupi dala 56 miliona rubalja u prethodnih 18 mjeseci.

Uloga na Krimu

Military piše i kako ruska doktrina ratovanja podrazumijeva korištenje nevladinih organizacija. Tvrde kako je Noćne vukove sigurno u toj vrsti koristila ruska vlada. Kao primjer se uzima njihova uloga tokom ruskog preuzimanja Krima.

Još sedam dana prije dolaska ruskih snaga grupa je bila aktivna u organiziranju blokada cesta, kao i distribuciji propagandnih materijala, prikupljanju obavještajnih podataka i organiziranju protesta i civilnih jedinica za samoodbranu. Nakon akcije na Krimu SAD i Kanada uveli su sankcije protiv Noćnih vukova.

Nakon aneksije Krima pridružili su se i tamošnjim proruskim milicijama te su prema medijskim napisima sudjelovali i u borbama protiv ukrajinske vojske.

Kontroverzno putovanje u BiH

Sfera od posebnog interesa za Noćne vukove jeste Balkan. Još 2018. godine Noćni vukovi su održali devetodnevnu turneju po Balkanu. Svrha putovanja bila je pokazati duboke veze između Srbije i Rusije, kao i prilika da se pokaže podrška RS.

Oni su u našu zemlju ušli preko GP Pavlovića most, a prvu noć su proveli u Bijeljini. Tadašnje vlasti su zabranile ulazak Zaldostanovu, ali to nije spriječilo ostatak grupe, oko njih 20 da posjete BiH. 

Oni su u Banjoj Luci tada prvo posjetili lokaciju gdje se trebao početi graditi Rusko-srpski centar. Zatim su posjetili Hram Hrista Spasitelja, a sastanak sa liderom SNSD-a Miloradom Dodikom su negirali. 

Predsjednik Motofederacije Rusije i član “Noćnih vukova” Jevgenij Strogov rekao je da se ova putovanja “Noćnih vukova” dešavaju već desetak godina, kako ljeti tako i zimi.

– Kod nas je redovna situacija. Nema ništa izvanredno. Naš zadatak je širenje mira. Imamo želju i zadatak da pokažemo našu rusku kulturu. U našoj ekipi nisu samo “Noćni vukovi”. Tu su i duhovna lica – kazao je Strogov, izvijestio je tada “Dnevni avaz”. 

Ovo njihovo proputovanje nosilo je naziv “Ruski Balkan”.

Dodiku čestitao rođendan

Inače, Zaldostanov je poznat i po tome što je čestitao rođendan Miloradu Dodiku, predsjedniku RS. Bilo je to 2019. godine, a mediji bliski Dodiku pisali su kako ga je Zaldostanov oslovio s “dragi Milorade”. Zaldostanov je Dodika titulirao kao neku vrstu vođe svih Srba očevidno zaboravivši kako je riječ o političaru iz BiH.

Napisao je kako Dodika vidi kao “nadu majke Srbije za ponovno rođenje” časteći ga superlativima i izrazima neskrivenog divljenja.

– Vi ste jedini od svih balkanskih i evropskih političara koji se istinski, ne riječima, bori za svoju budućnost i na koga cijela Srbija gleda s nadom! Vi jedini stojite na putu podmuklim planovima naših zajedničkih neprijatelja koji uz pomoć izdajnika žele da RS pretvore u nemoćnu koloniju pod vanjskim antisrpskim protektoratom i prevarom se privlače u NATO – stoji u poruci.

Avaz