Ko su Putinovi igrači u BiH? “Dodik koketira s Putinom, ali ima pomagače”

ADDC63CE E0F6 4E70 A5FB 88881B1D320D
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Josip Juratović, porijeklom iz naše regije zastupnik njemačkog Bundestaga već 16 godina. Gostujući u Pressingu na N1 Juratović naglašava da je ruska agresija na Ukrajinu poslužila EU da shvati da braneći Zapadni Balkan i Bosnu i Hercegovinu – zapravo brani svoje vrijednosti. Odgovorio je i na pitanje ko su to Putinovi igrači u BiH, ali i upozorio: Ako Putin pokuša destabilizirati BiH – činiti će to putem nacionalističih snaga. “Više se bojim destruktivnih snaga u BiH, nego Putinovog napada”, poručuje sagovornik N1.

EU još uvijek ne zna jedno: Gdje završava Putinova glad

Na početku razgovora Juratović ističe mišljenje da Njemačka podržava ubrzan ulazak BiH i Ukrajine u Evropsku uniju.

“To postaje sve jasnija priča. Nama je sa agresijom na Ukrajinu postalo jasno da je upitna i sigurnost EU. Ne zna se gdje je Putinov kraj i šta je sve sposoban uraditi. Zbog toga smo apsolutno svjesni da moramo jačati sigurnost EU, ali i Zapadnog Balkana. Integracija sada treba ubrzani proces”, izričit je Juratović.

ČITAJ JOŠ:  Na šehidskom mezarju skinute zastave ARBiH i RBiH

Dodaje da to znači da je EU spremnija nego ikada da započne ovaj proces. No, na potezu su i dalje domaći igrači.

“Ipak, imate 35 tačaka koje domaće političke strukture ipak moraju ispuniti”, dodaje gost N1.

Juratović pojašnjava da, jačajući sigurnost u regiji Zapadnog Balkana – Evropska unija jača samu sebe.

“To više nije susjedstvo EU, Zapadni Balkan je njeno dvorište. Moramo vidjeti da se dvorište normalno integriše u EU”, dodaje.

Ko su Putinovi igrači u BiH?

Pojasnio je i zašto bi Bosna i Hercegovina mogla biti od posebnog interesa za Rusiju.

ČITAJ JOŠ:  Dodik o susretu sa Eskobarom: Pričom o korupciji i bogatstvu političara, Eskobar pokušava da demorališe građane RS

“Njih uvijek interesuju nestabilne regije, gdje su nacionalizmi, gdje su polička previranja. Nestabilnost oni uvijek mogu upotrijebiti na neki način da bi ugrozili EU. Zbog toga treba pripaziti i sagledati ko su to Putinovi igrači u regiji. Te osobe i te strukture treba onemogućiti”, govori Juratović.

Podsjetimo, u jednom od gostovanja na N1 Juratović je naveo kako je premijer Mađarske Viktor Orban ‘Putinov satelit’.

No, ko su ti sateliti u BiH, pitali smo.

“Putinovi igrači su nacionalisti širom EU i političke strukture koje teže totalitarizmu”, odgovara Juratović.

Potom navodi neka od konkretnih imena.

“Dodik otvoreno koketira sa Putinom i Rusijom, No, ima on tu i svoje pomagače. Tu je, primjerice, jako upitan i Dragan Čović. No, moram dodati još jednu bitnu stvar – imate i bošnjačkog nacionalizma. On njima ide na ruku – nacionalizam pravda nacionalizam. Mi, demokrati u Evropi, moramo se boriti protiv nacionalizma bilo koje vrste”, naglašava njemački parlamentarac.

ČITAJ JOŠ:  Posljednji dan pregovora u Neumu: Slabe šanse za konačno rješenje

Precizirao je i to kako bi Njemačka trebala djelovati u ovakvim okolnostima.

Navodi da intenzivno prisustvo Njemačke, koje se, između ostalog, ogleda i kroz ulogu visokog predstavnika Christiana Schmidta, je dovoljan znak Rusiji da je ovo regija u kojoj će EU raditi na demokratskim vrijednostima. I najavljena posjeta šefice njemačke diplomatije Bosni i Hercegovini je znak Vladimiru Putinu da se ne smije igrati sa BiH, dodaje Juratović.

“Plašim se destruktivnih snaga unutar BiH više nego direktnog Putinovog napada”

Ipak, naglašava on, osvrćući se na pojačano prisustvo EUFOR-a u BiH, Njemačkoj i EU je jasno da i vojno moraju osigurati regiju.

“Pri tome, više se plašim destruktivnih snaga unutar BiH, nego direktnog napada Putina. Ako pokuša destabilizirati BiH, on će napraviti haos uz pomoć nacionalista. To je ključ svega”, poručuje gost Pressinga.

ADDC63CE E0F6 4E70 A5FB 88881B1D320D
GODISNJICA
MARKETING