Portal 072info

Ko su uhapšeni pripadnici Armije RBiH: Svjedoci odbrane Nasera Orića, jedan dobitnik Zlatnog ljiljana

U akciji koja je provedena po naredbi Tužilaštva BiH, uhapšeni su Izet Arifović zvani Ćiza, Suad Smajlović zvani Šošon i Amir Salihović zvani Arkan, pripadnici 28. divizije Armije RBiH, kojom je komandovao Orić.

Uhapšeni trojac se tereti za navodne ratne zločine tokom 1992. godine na području Srebrenice. Salihović je dobitnik najvećeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan, a poslije rata je prema našim informacijama radio u tuzlanskom zatvoru.

Smajlović je bio zaposlen u zašitarskoj agenciji, dok je Arifović vlasnik građevinske firme koja je obnavljala kuće povratnicima u Podrinje. Uhapšeni žive na području Tuzle, dok je Arifović češće boravio na području Bratunca i Srebrenice. Prema nezvaničnim saznanjima Arifović je ranjen početkom agresije na BiH, te nije cijeli rat proveo u jedinicama Armije R BiH, piše “Faktor.ba”.

Savez dobitnika najvećih ratnih priznanja FBiH: Čin lišavanja slobode izaziva šok

Savez dobitnika najvećih ratnih priznanja Federacije Bosne i Hercegovine povodom hapšenja osumnjičenih za ratne zločine: Izeta Arifovića, Suada Smajlovića i Amira Salihovića – dobitnika najvećeg ratnog priznanja značke Zlatni ljiljan, na području Tuzle, ponovno izražava iznenađenje selektivnim načinom postupanja sa osumnjičenim za ratni zločin.

– Sam čin lišavanja slobode i privođenja još u fazi nedokazane krivnje kod osumnjičenih i njihovih porodica izaziva šok i neugodnosti a kod prijatelja i poznanika čuđenje. Pitamo se zašto Tužilaštvo nije privodilo optužene za ratni zločin po „ najopsežnijoj optužnici za ratne zločine na ovom području kojom su obuhvaćena četvorica optuženih: “Borislav Paravac, Milan Ninković, Andrija Bjelošević i Milan Savić” – navodi Savez povodom akcije hapšenja na području Tuzle koju su proveli pripadnici SIPA-e po nalogu Tužiteljstva BiH.

Također naglašava da njihove članove nije potrebno specijalcima privoditi da bi se započela istraga u vezi sa sumnjama za učinjeni ratni zločin jer će se svaki puta uredno javiti na poziv Tužilaštva, kao i da će Savez pružiti Tužilaštvu i svojim članovima svaki vid pomoći, sigurni u njihovu nevinost i čestitost tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

– Zahtijevamo od državnih institucija, i posljednji puta upozoravamo, da ne ruše kontinuitet državnosti Bosne i Hercegovine jer smo mi uvijek bili dostupni svim organima i institucijama kako za vrijeme rata tako i danas i da naše članove ne stavljaju u isti koš sa onima koji su rušili i institucije i državu a uz to činili i zločine – navodi Savez dobitnika najvećih ratnih priznanja FBiH u saopćenju.

Podijelite članak