Portal 072info

Ko tebe inicijativom, ti njega kontrainicijativom: Predsjedništvo BiH između dvije vatre

Screenshot 1 1713
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ono što se prethodnih dana dešava u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine je u najkraćem slika i prilika borbe političkih ideala. Dok se na dnevni red nameću nerealne i neprovodive inicijative, gorući i rješivi problemi čekaju neko bolje sutra.

Zahtjevi koje su podnijeli članovi Predsjedništva Milorad Dodik i Željko Komšić na najbolji način oslikavaju politički populizam koji je prvi svjesno pokrenuo, a drugi odgovorio na sličan način vjerovatno kako bi ovom prvom pokazao koliko je njegova inicijativa besmislena.

Milorad Dodik je u ponedjeljak najavio, a jučer zvanično podnio zahtjev za sazivanje vanredne sjednice Predsjedništva BiH s jednom tačkom dnevnog reda – Premještanje sjedišta Ambasade BiH iz Tel Aviva u Jerusalem.

Takav zahtjev je dakako u ovom trenutku nerealan i plasiran čisto kao Dodikova podrška Srbiji koja je (ne)svjesna u Washingtonu pristala da svoju ambasadu preseli u Jerusalem.

Evidentno da bi pokazao besmislenost takvog Dodikovog zahtjeva, za sličnom inicijativom je posegnuo i Željko Komšić. Svjestan da u ovom trenutku ne postoji ni minimum šansi da BiH prizna Kosovo, član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda je ipak podnio zahtjev za održavanje vanredne sjednice s tom tačkom dnevnog reda. Na kraju nijedna od zatraženih sjednica neće biti zakazana.


I dok se na taj način odvlači pažnja javnosti od većih problema, politička javnost biva zabavljena kratkotrajnim populizmom i razbacivanjem inicijativa koje u trenutnim okolnostima nemaju šansu.

S druge strane, Predsjedništvo BiH još čeka raspravu o odgovoru države na migrantsku krizu, odgovoru na pandemiju koronavirusa, obaveze na evropskom putu, otvorena pitanja s Hrvatskom i Srbijom i mnoge druge teme.

S obzirom na to da se približavamo terminu lokalnih izbora, praksa je da se i rad viših nivoa vlasti prelama kroz kampanju za lokalne izbore, iako suštinski ne bi trebali imati previše dodirnih tačaka. Stoga neće iznenaditi ako krupna državna pitanja budu nedovršena, prolongirana i neriješena upravo zbog predstojeće predizborne kampanje.

Vrijeme, a i mandat polako cure, a umjesto hvatanja ukoštac s prioritetima aktuelna politika nam kreira “benigni rat inicijativama”.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Klix.ba

Podijelite članak
  • 3
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)