Ko to tamo u Predsjedništvu p(j)eva: Šta je pozadina Dodikove harmonike

Screenshot 2 77

Narodna izreka kaže: Ko pjeva, zlo ne misli. A to je očito želio poručiti Milorad Dodik kada je jučer u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine doveo harmonikaša i uz čašicu žestokog pića pjevao u odabranom društvu. Ipak, situacija u državi nikako nije za pjesme, a Dodikov performans je evidentno imao neki drugi cilj.

Ismijavanje i omalovažavanje institucije u kojoj radi, konstantna politika blokada, huškanje, pozivanje na formiranje paralelnih institucija je najkraći presjek rada Milorada Dodika i njegovog SNSD-a.

U Predsjedništvu BiH ne podržava nijednu odluku, izuzev prolongiranja glasanja o finansijskim tačkama od kojih zavisi RS. A da Dodik svaki svoj potez unaprijed osmisli po pripremljenom receptu kojekakvih savjetnika, potvrdila je prošlosedmična najava da će u Predsjedništvo BiH dovesti harmonikaša.

Taj potez je najavio u prošli petak i ostvario ga je. Kada je najavljivao svoj performans, rekao je da će pjevati pjesmu “Nema te više Alija“. Tim riječima Dodik je vjerovatno pokušao isprovocirati nekoga na reakciju koja bi samo njemu išla u prilog. Takvu najavu je saopštio nekoliko dana prije godišnjice smrti prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića, koja se svake godine obilježava u Sarajevu.

Onda je jučer na stranačkom Twitter nalogu objavio fotografiju i video s hramonikašem u svom uredu. Pomno je uračunao da se objavi dio snimka u kojem razgovara s majkom i poručuje joj kako: “u po Sarajeva pjeva ‘Srpkinja je mene majka rodila'”. Takvim scenarijem provocirao je reakciju računajući na već uzavrelu atmosferu.

Da je dobio bilo kakvu neprimjerenu reakciju, uspio bi u naumu i za verbalnu uvredu ili bilo kakav pokušaj nasrtaja gradio bi priču o ugroženosti u Sarajevu. Gradio bi priču o sebi kao nekome ko je miroljubiv čovjek koji voli pjesmu, a meta je uvreda i nasrtaja.

A s obzirom na to da je ismijan samo njegov performans, takav pokušaj mijenjanja stanja na terenu mu je očito propao. Sarajevo nije isprovocirano, čak i ako je tokom vikenda gradom šetao okorjeli četnički vojvoda, koji se hvalio ubijenim građanima Sarajeva. A glavni grad BiH se pokazao kao grad u kojem nije problem pjevati, ni muzički izbor Milorada Dodika.

A u pozadini Dodikovih harmonikaških pirova i nastraja na državu u zaborav je munjevitom brzinom pala priča o velikoj aferi u vezi s nabavkom kisika za liječenje pacijenata u RS-u. Afera koja upućuje na višegodišnji kriminal i zloupotrebe predstavlja direktan udar na Dodikove kadrove i nikako mu ne ide u prilog. Stoga je čelnik SNSD-a naglo ubrzao dugogodišnje snove i bajke o otcjepljenju RS-a, a trenutno građane tog entiteta kroz formiranje parainstitucija vodi putem neizvjesnosti.