Screenshot 11 6
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava
NER FIT

Biti bez partnera ponekad je vrlo zabavno, ali ima dana kada se nađete u fazi da svoju tugu liječite čokoladicama, čipsom i bocom vina, dok ležite na kauču i gledate novu epizodu omiljene serije.

FIXGEHALT

Tako se, obično nepravedno, vide singl žene u današnjem svijetu, iako je to daleko od istine, jer isto važi i za neke muškarce, iako možda nisu u pitanju čokolada i vino. A moglo bi vas potpuno iznenaditi i to da su nova istraživanja pokazala kako su muškarci ti koji teže podnose usamljenost u modernom svijetu.

Zašto je ta vijest toliko iznenađujuća i zašto postoji takva nejednakost između načina na koji muškarci i žene vide singl život?

U istraživanju je učestvovalo 4.000 ljudi, a od toga se 1.400 njih izjasnilo da su samci, a njihovi odgovori bili su vrlo zanimljivi. Većina njih otkrila je kako je neobavezni seks jedna od glavnih zabavnih strana samačkog života, ali čak 71 posto muškaraca otkrilo je kako je osjećalo „značajni pritisak“ kako bi pronašli partnericu, za razliku od 58 posto žena koje su to izjavile za pronalazak partnera.

LIDER

Ako se pitate zašto postoji takva nejednakost, odgovor bi za početak mogao ležati u tome da žene više vremena i truda ulažu u prijateljstva i druženja s porodicom. Također, muškarci dijele manje emocija u svojim odnosima, odnosno manje su intimni sa svojim prijateljima, što objašnjava zašto se više muškaraca osjećalo usamljenije kada su bili singl nego žena.

Oko 65 posto žena otkrilo je i kako smatra da je samostalnost pozitivna stvar u poređenju sa 58 posto muškaraca, a čak 75 posto singl žena otkrilo je kako u posljednjih godinu dana nije aktivno tražilo vezu. Žene su također, i aktivnije na društvenim mrežama, pa se i tako osjećaju povezanije s drugim ljudima.

Najviše pritiska za pronalaženje partnera osjećali su učesnici od 25 do 34 godine. Može li to biti povezano i sa članovima naših porodica koji nas stalno ispituju imamo li koga i kada planiramo da se udamo ili oženimo? Može biti!

Ali, nema brige – nisu svi samci otkrili kako osjećaju taj pritisak. Dio je otkrio kako itekako uživa u svojoj nezavisnosti, slobodi i novim avanturama koje su pred njima.