“Ko žurio, vrat slomio”: Zašto niko u BiH nije iskazao potrebu da direktno nabavi vakcine

Screenshot 1 2341

Posljednji istup Ministarstva civilnih poslova BiH o nabavci vakcina protiv koronavirusa, u kojem se navodi kako nijedna institucija u BiH nije iskazala potrebu za direktnim pregovaranjem s proizvođačima vakcina, najbolje oslikava nivo haosa i nebrige koji vlada kod nas.

Dok cijeli svijet, ali i zemlje naše regije, doslovno ratuju ko će prije za svoje građane osigurati toliko željenu vakcinu, dok transport vakcina osiguravaju specijalne policijske jedinice s dugim cijevima, kod nas se tom problematikom bave mnogo ležernije, a niko nema interes ili potrebu da ubaci u brzinu više.

Ministarstvo civilnih poslova u saopćenju podsjeća kako je temeljem saglasnosti Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH, isključivo poštujući ustavne nadležnosti i iskazane potrebe nadležnih vlasti entiteta i Brčko distrikta, potpisalo Sporazum o pristupu COVAX mehanizmu te koordiniralo pristup EU mehanizmu za nabavku vakcina.

Navode kako, uzimajući u obzir navedene činjenice, ni u kojem slučaju ne stoje primjedbe o nedostatku koordinacije i komunikacije u ovom izuzetno značajnom trenutku za sve stanovnike BiH.

“Koordinirajući s nadležnim ministarstvima, nije iskazana potreba za nabavku direktnim pregovaranjem s proizvođačima vakcina, jer je stav bio da prioritet treba biti sigurnost nabavljene vakcine, što garantiraju COVAX i EU mehanizam nabavke”, saopćeno je.


Tako su vlasti građane BiH osudili na COVAX – sistem koji je namijenjen siromašnim zemljama i koji nema ugovore s Pfizerom i Modernom te EU mehanizam nabave za koji niko nije siguran kad će nam dostaviti prve doze.

Objašnjenja da nakon uvoza respiratora niko ne smije da se upusti u posao s vakcinama jednako su tragična koliko i apeli političara da se nešto uradi. Bosna i Hercegovina opet mimo svijeta, ali ovaj put u utakmici koja će nas koštati brojnih ljudskih života i značajnog ekonomskog rasta, iz čistog nemara.

Klix.ba

Prethodni članakU Trebinju i u januaru beru južno voće
Sljedeći članakTurska: Volkswagen će biti gubitnik zbog odluke da ne investira u našoj zemlji