Koalicija “Pod lupom”: SDP, HDZ i SNSD ne mogu sami raditi na izmjenama Izbornog zakona

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Koalicija “Pod lupom” reagirala je na najavljeni proces izmjena Izbornog zakona BiH, za koji je navedeno da će na njemu raditi tri političke stranke u vlasti na državnom nivou (HDZ BiH, SDP BiH i SNSD).

– Koalicija “Pod lupom” smatra da je neprihvatljivo da proces izmjena Izbornog zakona BiH bude sveden na dogovore tri političke stranke ili, još gore, tri osobe iz tih političkih stranaka. Proces izmjena Izbornog zakona BiH mora uključivati širok krug zainteresovanih strana i započeti od prioriteta – naveli su iz “Pod lupom”.

Prioritetne preporuke

Dodali su da je najbolji način za to su intenzivan i inkluzivan institucionalni rad na implementaciji prioritetnih preporuka za bolje izbore u BiH. 

– To se prije svega odnosi na implementaciju presuda Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koje se odnose na diskriminaciju kroz ograničavanje kandidovanja na izborima na osnovu etničke pripadnosti i prebivališta. Podsjećamo od prve takve presude prošlo je 14 godina. Zatim, na implementaciju preporuka Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), posebno onih koje adresiraju nezakonite pritiske na birače za koga da glasaju na izborima. Takođe, potrebno je hitno implementirati prioritetne preporuke Koalicije „Pod lupom“ koje se odnose na elektronsku identifikaciju birača, skeniranje glasačkih listića, unos rezultata sa nivoa biračkih mjesta, reformu biračkih odbora i izricanje najstrožih sankcija za utvrđene nepravilnosti uz veći angažman policije i tužilaštava. Sve navedeno će doprinijeti sprečavanju dokazanih izbornih krađa i prevara za koje, još uvijek, izostaju pravovremene i adekvatne sankcije – istaknulli su iz Koalicije “Pod lupom”.

Stvarna volja

Naglasili su da svaki glas na izborima je svetinja u demokratskim društvima, te mora biti zaštićen i odražavati stvarnu izbornu volju građana/ki oslobođenu bilo koje vrste pritisaka.

– Svaki dokaz da je to dovedeno u pitanje mora biti predmet najstrožih mogućih sankcija koje će biti odvraćajućeg karaktera. I svaka buduća izmjena Izbornog zakona BiH mora biti u smjeru sprečavanje izbornih krađa i prevara, jačanja demokratskih standarda i smanjenja prostora za korumpirane pojedince i političare – zaključili su.

Avaz