Kobasice, sir, rakija: Gdje završava hrana koja se oduzme na granici

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Za 15 kilograma kupusa preko granice (u Hrvatsku) kazna je od 5.000 kuna (1.301 KM). Deset konzervi paštete jednu su putnicu “koštale” 3.000 kuna (780 KM). A za pet litara rakije u gepeku slijedi kazna od 7.100 kuna (1.847 KM). 

Zbog visokih kazni, putnici vrlo dobro paze što će ponijeti.

– Pretjeruju. Treba kontrolirati, ali ovo što se radi, što mi doživljavamo to je malo previše mislim – smatra Emir Hišoitović iz Bihaća, piše RTL.

Kupuju u Neumu

U omiljenoj prekograničnoj šoping meki, Neumu, kažu: Hrvati dolaze u kupovinu, ali biranu.

– Kupuju sve namirnice koje se smiju kupovati, od deterdženata, slatkiša, piva… Naravno ne smiju kupovat sireve i meso jasna stvar i to ne kupuju – kazao je Mirko Prović, vlasnik trgovine u Neumu.

Pokušavaju informirat javnost

Jer meso i mliječni proizvodi uopće ne smiju iz trećih zemalja u Evropsku uniju zbog rizika od širenja bolesti. Povrće mora imati sanitarni certifikat. Med i jaja smiju preko granice, no samo do dva kilograma. 

Dopuštene su i jedna litra žestokog pića, četiri litre vina i 16 litara piva.

– U većinu slučajeva je to ako prođe prođe, ali ima dosta toga iz neznanja. Pokušavamo informirat javnost kako preko naših Internet stranica tako i dijeljenjem letaka kroz putnički promet, objašnjava Tomislav Katić, predstojnik Graničnog carinskog ureda Stara Gradiška.

Video pogledajte OVDJE.