Koc zeničkim studentima poručio da cijene važnost svojih profesora

Ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Haldun Koc održao je danas, povodom 24. novembra – Dana učitelja Turske, predavanje za studente i profesore Odsjeka za turski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zenici (UNZE).

Istakao je da se predstavnici svih turskih institucija u BiH uvijek ugodno i kao kod svoje kuće osjećaju prilikom dolaska u posjetu Zenici, fakultetu i univerzitetu na kojem se izučava i turski jezik i književnost.

-Dragi studenti, sigurno je vaša budućnost bitna, ali ne smijemo zaboraviti ni bitnu ulogu vaših profesora u formiranju vaše ličnosti. Mnogo vremena provodimo u školi sa našim nastavnicima, profesorima… nekada i više nego sa svojom porodicom – kazao je Koc.

On je zahvalio svim zeničkim profesorima koji su doprinijeli i doprinose razvoju Odsjeka za turski jezik na UNZE-u.

-Mi smo uvijek tu, da s našim institucijama i projektima, pružimo podršku Bosni i Hercegovini jer ste vi naša prijateljska zemlja. Međutim, vi morate da budete svjesni da ste vi nosioci budućnosti ove zemlje, koja treba da napreduje – poručio je studentima ambasador Koc, koji je dodao kako su evroatlanske integracije put kojim će ići BiH.

Rektor UNZE-a Damir Kukić napomenuo je kako je saradnja zeničkih fakulteta i turskih institucija počela još 1994. godine, kada su pripadnici Turske vojne misije stigli u Zenicu.

Ambasadoru Kocu i njegovim saradnicima zahvalio je i ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi Zeničko-dobojskog kantona Spahija Kozlić, dodavši kako UNZE ima podršku Vlade ZDK da nastavlja razvijati odnose s turskim obrazovnim i kulturnim institucijama.

FENA

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE