Portal 072info

Kocijančić: Neće biti popuštanja, BiH mora ispuniti uslove

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Evropski šefovi diplomatije danas će na sastanku u Luksemburgu usvojiti zaključke vezane za Bosnu i Hercegovinu i njen put i pristup Evropskoj uniji.

Ministri će pozvati čelnike BiH da se usmjere na kratkoročne prioritete, socijalna i ekonomska pitanja kako bi odgovorili na proteste i pozive građana. U zaključcima ministara vanjskih poslova EU će se od bh. lidera tražiti da učine više napora prije oktobarskih izbora kako bi ispunili ono što su tražili građani BiH.
Očekuje se da će EU, odnosno ministri, ponoviti i nedvosmisleno podržati teritorijalni integritet BiH te osuditi secesionističku retoriku.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Maja Kocijančić, portparolka visoke predstavnice EU za vanjsku politiku i bezbjednost Ketrin Ešton, jutros je kazala će današnji zaključci na sastanku biti odgovor EU na situaciju u Bosni i Hercegovini.
Očekuje se da bi danas moglo biti govora o novom pristupu EU u BiH, a na prijedlog Evropske komisije. Prema nekim informacijama prijedlog hrvatske ministarke vanjskih poslova i EU integracije Vesne Pusić koja se zalaže za novi, drugačiji, pristup EU ka BiH, nije dobio širu podršku.

Pusić, odnosno Hrvatska, je za BiH predložila specijalni status kandidata, gdje bi se najteža pitanja iz ustavnih reformi takođe posmatrala i rješavala kroz proces integracija, a ne da ona budu preduslov za sve ostalo.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Pravila rasprave u EU su takva da svi ministri mogu dati svoje prijedloge i stajališta, ali na kraju će biti usvojeno stajalište sa kojim se svi slažu. Konkretno, zaključci vezani za BiH će takođe biti usvojeni na takav način. Što se tiče prijedloga Hrvatske to je bio input za raspravu, ali u raspravi će ministri usvojiti zaključke zajedno. EU prema BiH već ima tretman koji je na najvišoj razini. Mi imamo ovdje, ali i u Sarajevu aktivirane sve mehanizme da bi mogli pomoći BiH, ali na kraju krajeva BiH, kao i sve zemlje koje žele u EU, mora ispuniti uslove”, kazala je Kocijančić za Klix.ba.

Očekuje se da bi još neke zemlje danas na sastanku mogle izaći s konkretnim prijedlozima u kojima bi se sugeriralo kako da BiH lakše ostvari napredak na putu ka evropskim integracijama. BiH će na dnevnom redu sastanka evropskih ministara biti u poslijepodnevnim satima.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Klix.ba

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

dino pasalic knjiga promocija