Kod dvoje pacijenata koji su primili eksperimentalnu terapiju protiv leukemije bolest se nije vratila

0b2fb1407288307d1ffc1628f1ff301d jpg pagespeed ce C9er0gvRV5
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Kod dvoje pacijenata oboljelih od raka i liječenih inovativnom genskom terapijom, potvrđena su remisije i nakon više od 10 godina od primanja terapije, otkriva nova studija.

To je potaknulo njenog tvorca na izjavu da bi “lijek” za neke oblike bolesti raka mogao biti na horizontu, piše rt.com.

Studija objavljena u naučnom časopisu Nature ističe da su dva pacijenta s hroničnom limfocitnom leukemijom i dalje slobodni od raka, više od desetljeća nakon što su učestvovali u ranom ispitivanju liječenja CAR T-ćelijama. Riječ je o terapiji koja mijenja gene u imunološkom sistemu tijela kako bi ciljali ćelije raka.

CAR T-ćelije ostale su vidljive više od deset godina nakon infuzije, s trajnom remisijom u oba pacijenta, navodi se u studiji, napominjući da su sudionici postigli potpunu remisiju nakon što su prvobitno primili terapiju tokom ispitivanja 2010. godine.

Carl June, tog prvobitnog ispitivanja terapije i koautor spomenute nove studije, rekao je za New York Times da je, iako je njegov tim očekivao da će T-ćelije nestati iz sistema pacijenata “za mjesec ili dva”, antikancerogena reakcija trajala puno duže.

Sad konačno možemo izgovoriti rije “lijek” s CAR T-ćelijama – dodao je June.

T-ćelije su oblik bijelih krvnih ćelija koje igraju važnu ulogu u ljudskom imunološkom sistemu, pomažući u borbi protiv ćelija raka, virusa, bakterija i drugih patogena.

Međutim, tokom raka, pacijenti često vide značajan pad svog imunološkog odgovora, koji CAR T-ćelijska terapija ima za cilj preokrenuti kroz promjenu gena.

Iako je terapija dobila odobrenje od američke Agencije za hranu i lijekove (FDA), rezervirana je za pacijente koji nisu imali uspjeha s barem dvije druge vrste standardnog liječenja.

Prema Timesu, CAR T-ćelije također mogu rezultirati ozbiljnim nuspojavama, uključujući visoku temperaturu, komu, pa čak i smrt, a nije utvrđeno da su učinkovite protiv čvrstih kanceroznih tumora.

Ipak, s pacijentima koji su naizgled dugotrajno izliječeni od leukemije, potaknut je novi interes za liječenje tom terapijom, koje bi moglo ponuditi obećavajuću opciju za određene oblike raka.

– Trenutno mi ide odlično. Još uvijek sam vrlo aktivan. Trčao sam polumaratone do 2018. Ovo je lijek, a oni tu riječ ne koriste olako – rekao je za Associated Press Doug Olson (75), jedan od dvojice pacijenata koji su 2010. primili tu eksperimentalnu terapiju.

GODISNJICA
MARKETING