Portal 072info

Kod Kladnja nikla najveća plantaža bijelog luka na Balkanu: Jasminka i Bajron prave novi bh. brend

Bajron Granulo i Jasminka Rustemović najveći su proizvođači bijelog luka na cijelom Balkanu, čije se plantaže od 40.000 kvadratnih metara protežu duž prirodnog rezervoata na planini Konjuh kod Kladnja, u Sjeveroistočnoj Bosni, piše bh. novinska agencija Patria (NAP).

Ali, ni više od 25 tona bijelog luka koje ovo dvoje vrijednih ljudi proizvedu godišnje nije im dovoljno da podmire potrebe svojih kupca, i to samo onih iz BiH, dok kupcima koji ih svakodnevno zovu iz inostranstva još uvijek nisu stigli isporučiti niti jednu ozbiljniju količinu bijelog luka, pa razmišljaju da već od naredne godine prošire plantaže za nove hektare.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Radi se o luku koji se uzgaja u potpuno prirodnom ambijentu, u prirodnom rezervoata planine Konjuh u blizini kojeg izvire i poznata „muška voda“. Ovdje je korištenje pesticida zakonom zabranjeno – kaže Bajron za ageniju Patria.

bijeli luk 6

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– A, kada imate tako kvalitetan proizvod, kojem posvećujemo veliku pažnju, onda nemate problema da ga prodate. Zapravo, naši problemi su drugačije prirode, mi ne možemo proizvesti onoliko koliko naši kupci žele našeg bijelog luka.

Uzgoj bijelog luka Bajron i Jasminka pokrenuli su se prije tri godine, i već do sada napravili su prepoznatljiv brend, koji se može pronaći u skoro svim domaćim supermarketima.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Bajron kaže kako im ovaj posao možda nije ni trebao. Na početku su samo željeli pokazati da se od svakog proizvoda može napraviti brend, otvoriti nova radna mjesta, a sve što za to treba je mnogo rada, truda i znanje koje se uvijek može dobiti ukoliko tragate za njim. No, nekoliko godina kasnije bijeli luk za njih je postao mnogo više od običnog poljoprivrednog proizvoda.

– Našem luku posebnu vrijednost daje crvena opna koja se može vidjeti oko luka – objašnjava Bajron.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

bijeli luk 9

– Postoje različite sorte luka. Neke od njih imaju bijele opne, kao što je slučaj kod kineskog luka, zatim žute opne i opnu koja je crvena kao što je kod našeg luka. Više instituta u svijetu dokazali su da je luk sa crvenom opnom najkvalitetniji, i on se kao takav koristi i u farmaceutskoj industriji u proizvodnji lijekova. Zbog toga smo se i mi odlučili da uzgajamo ovaj luk, koji možda ima manje prinose od drugih, ali je najkvalitetniji.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Bajron i Jasminka tokom hladnih decembarskih dana obilaze svoju plantažu luka na planini Konjuh, koju su već zasadili. Kažu da su zadovoljni kako luk napreduju. Do proljeća, tu će izrasti nepregledno polje luka, u kojem će posao dobiti veliki broj sezonskih radnika, piše Patria.

nap.ba

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME