Screenshot 3 72


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

U borbi protiv Covid-19 pulsni oskimetar osnovni je alat za doktore i ostale medicinske radnike. Međutim, mali uređaj koji nadgleda nivo kiseonika možda neće pokazati tačne rezultate kod ljudi s tamnom kožom, pokazuju najnovije studije.

Na ovakvu opasnost upozorila je američka Uprava za hranu i lijekove. Smatra se da pigmentacija kože može negativno utjecat na tačnost rezultata oskimetra.

Pulsni oksimetri su mali uređaji nalik stezaljkama koji se bezbolno pričvršćuju na prst pacijenta i neprestano nadziru količinu kiseonika u krvi. S obzirom da je Covid-19 respiratorna bolest i da prvo napada pluća, nizak nivo kisika znak je da se stanje pacijenta pogoršava.

Podaci američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, pokazuju da je za crnce, lationoamerikance i američke Indijance četiri puta vjerovatnije, za razliku od drugih, da budu hospitalizirani zbog Covida-19.

Ovakva upozorenja dolaze nakon studije objavljene u New England Journal od Medicine. Michael Sjoding i nekoliko drugih naučnika sa Univerziteta u Michiganu analizirali su podatke 10.000 pacijenata. Za svakog pacijenta upoređivali su nivoe kiseonika zabilježene pulsnim oksimetrom s onim mjerenim plinovima arterijske krvi.

Naučnici su željeli utvrditi koliko često pulsni oksimetar pokazuje relativno normalan nivo kiseonika u momentu kad je stanje zapravo dosta lošije.

Kod bijelaca pulsni oksimetar prikazivao je pogrešno stanje u 3,5 posto slučajeva. Kod crnaca je broj pogrešnih podataka utvrđen kod 11,7 posto slučajeva. U tom smislu tri puta su veće šanse da pulsni oskimetar kod crnaca da neprecizne podatke.