28.10.2020., Konjic, Bosna i Hercegovina - Zdravstveni sistem u Konjicu od pocetka pandemije je pod velikim pritskom, a posljednjih nekoliko dana pocinje se urusavati. Pritom, direktorica Opce bolnice u Konjicu, povecala je sebi placu na 6,500KM (3,300€). Brojni gradjani cekaju na hladnoci, na parkingu u krugu bolnice, kako bi uradili test na Covid-19. Stolice na kojima gradjani sjede donacija su Udruzenja zena "Nera" iz Konjica. Novinarima koji su jutros izvjestavali iz Konjica, medicinski radnik koji uzima briseve, prijetio je sa "sta to radite, nemojte da vam glavu odvrnem", a zastitar iz kruga bolnice, prenio je poruku od direktorice da cemo svi biti tuzeni. Jucer je u Hercegovacko-neretvanskom kantonu testirano 598 uzoraka, pozitivnih je bilo 130, od kojih 6 iz Konjica. Photo: Armin Durgut/PIXSELL
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 18, 2021 @ 15:35
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti
FIXGEHALT

Pravilo VTP (vakcinisan, prebolio, testiran) će se početi primjenjivati od 20. decembra 2021. godine na prostoru Federacije BiH s ciljem suzbijanja širenja koronavirusa i “normalizacije” procesa rada i drugih događaja. Prvobitno će VPT na radnom mjestu važiti za uposlenike zdravstvenih ustanova (privatnih i javnih), uposlenike ustanova socijalne zaštite (privatne i javne) te uposlenike javne uprave svih nivoa vlasti.

NER FIT

Kantoni mogu proširiti navedene ciljne skupine, u skladu s potrebama i procjenama.

S tim u vezi, nalaže se vladama kantona, odnosno kriznim štabovima kantonalnih ministarstava zdravstva, da osiguraju sve preduvjete neophodne za primjenu pravila VTP (vakcinisan/a, testiran/a, prebolio/la), a što podrazumijeva organiziranje punktova za vakcinaciju, testiranje, pravovremeno izdavanje potvrda o vakcinaciji, nadzor i kontolu i dr.

Izuzetak od primjene pravila VTP mogu biti osobe koje zbog medicinske indikacije ne mogu biti vakcinisane, ali testiranje treba osigurati poslodavac.

Tekst se nastavlja nakon reklame

U novim naredbama pravilo VPT se odnosi i na sportska takmičenja odnosno publiku koja posjećuje stadione i dvorane.

Dopušta se održavanje profesionalnih sportskih takmičenja na otvorenom uz prisustvo gledalaca i pridržavanje higijensko-epidemioloških mjera te u zatvorenom prostoru uz prisustvo gledalaca (ne više od 30% popunjenosti ukupnih kapaciteta) i uz uslove primjene pravila VTP (vakcinisan/a, testiran/a, prebolio/a,) definirano u općem dijelu ove naredbe, tačka 5. i uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera.

Iako još nisu razmatrane dodatne restriktivnije mjere za novogodišnje praznike, postoji mogućnost da VPT bude važio za sve javne događaje na otvorenom i u zatvorenom.

Treba napomenuti da će se antigenski ili PCR testovi za odlazak na posao ili javne događaje raditi o svom trošku, a Zavod za javno zdravstvo FBiH će u narednom periodu precizirati svako treba ponoviti test na koronavirus.

Vlada je zadužila Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH da, u roku od 15 dana, izradi prijedlog stručnih smjernica za primjenu pravila VPT.

LIDER