Koja će cijena prirodnog gasa biti od 1. januara ne znaju ni u Energoinvestu

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Federacija Bosne i Hercegovine cijenu gasa za prvi kvartal 2023. godine dobit će u januaru od ruskog Gazproma, jer ugovor sa dobavljačem gasa Energoinvestom istječe 30. decembra.  

Iz Energoinvesta su nam kazali da će gasa u Federaciji BiH do kraja godine biti u dovoljnim količinama za potrebe svih potrošača koji su priključeni na gasni sistem.

– Pregovori oko novog ugovora sa Gazprom Exportom su u toku i o konačom rezultatu pregovora će javnost biti blagovremeno upoznata. Kao i svaki put do sada kada treba doći do korekcije cijene gasa i ne želimo unaprijed kalkulisati sa pretpostavkama, javnost će biti obaviještena onog časa kada ta cijena bude zvanična – poručili su iz Energoinvesta.

ČITAJ JOŠ:  Cijene gasa bi i u našoj zemlji od aprila mogle biti više

Cijene prirodnog gasa za potrošače u Federaciji Bosne i Hercegovine usklađuju se tromjesečno, a na bazi promjena cijena koje ispostavlja isporučilac gasa Gazprom Export.

Koju cijenu će odrediti ruski snabdjevač gasa, za sada ne znaju ni u Energoinvestu, ali stručnjak za gas Almir Bečarević tvrdi da bi gas mogao pojeftiniti ukoliko bi se njegova cijena određivala po dosadašnjem sistemu na bazi promjena cijene nafte u proteklih devet mjeseci. Ukoliko se to ne desi i ruski Gazprom odredi na svoj način cijenu, onda će to biti izrazito visoke cijene prirodnog gasa.

ČITAJ JOŠ:  Bakir Izetbegović: Ako ću od Federacije napraviti ovo što sam napravio u Mostaru onda će to biti dobro

Fakor.ba

072INFO TV