Koja hrana ublažava simptome psorijaze

Psorijaza je hronična nezarazna bolest, koja se uglavnom manifestira promjenama na koži i noktima, ali zahvata i zglobove u 15-20 posto slučajeva.

Čvrsti dokazi

Iako spada među najstarije, odavno poznate bolesti, još nisu razjašnjeni njeni uzroci i nema usaglašenog objašnjenja za njeno pojavljivanje. Današnje teorije balansiraju između genetske podloge, izloženosti stresu i štetnim prehrambenim i životnim navikama te autoimunim procesima, ali ni za jednu nema dovoljno čvrstih dokaza.

Danas na raspolaganju stoje razni oblici liječenja psorijaze, koji se biraju i doziraju ovisno o tipu bolesti, jačini manifestacije, trajanju te individualnom terapijskom odgovoru bolesnika. Jedan od vrlo bitnih faktora u poboljšavanju simptoma je prehrana.

Studije su pokazale kako su bolesnici koji su prilagodili režim prehrane i smanjili tjelesnu masu, imali bolje rezultate – periodi poboljšanja bili su duži, aktivna bolest blaža, a liječenje djelotvornije.

Osnovni prehrambeni postulati su održavanje optimalne tjelesne mase, smanjen unos (zasićenih) masti i proteina, povećan unos povrća i hrane bogate dijetalnim vlaknima, izbjegavanje jednostavnih šećera, hranu treba pripremati uglavnom kuhanjem i dinstanjem te je dobro žvakati.

Uzimanje vitamina

Tokom niza godina, iskristalizirao se niz namirnica koje imaju blagotvoran učinak na bolest, ali i onih koje bi trebalo izbjegavati.

Osim konzumacije preporučenih namirnica i pripremanja hrane kuhanjem, preporučuje se u prehranu uvesti i suplementaciju određenih nutrijenata, poput folne kiseline, vitamina A, B6, B12 i E, selena, cinka, magnezija, lecitina i bioflavonoida.

Treba jesti

Poželjne namirnice su:

1. Jabuke, brusnice, suhe šljive, avokado, guava, orašasti plodovi.

2. Artičoke, mrkva, celer, cvekla, repa, radič, bijeli luk, krastavci, tikvice, potočarka, pastrnjak.

3. Riža, ječam, proso, raž, lan, laneno ulje, omega-3 i omega-6 masne kiseline, klice, grah, soja.

4. Losos, haringe, sardine, lokarda, brancin, morski plodovi.

5. Sirutka, probiotici.

Izbjegavati

Nepoželjne namirnice:

1. Citrusno voće (limun, narandža, mandarina, grejp), veće doze vitamina C.

2. Crveno meso, mlijeko, maslac, jaja.

3. Začinjena masna pržena hrana.

4. Šećer.

5. Kafa, čaj, kofeinski napici.

6. Alkohol.

7. Ginseng.

Zeleni čaj

Zeleni čaj, prema novoj studiji, obećava kao novi lijek u liječenju psorijaze i drugih stanja koje prati upala kože. Naučnici su, naime, na glodavcima, genetički predodređenim za psorijazu, otkrili da zeleni čaj usporava rast ćelija kože. Budući da je kod oboljelih od psorijaze rast ćelija nekontroliran, zeleni čaj mogao bi biti od koristi u njenom tretmanu.

Ekstrakt vanilije

U istraživanju objavljenom u časopisu “Journal of Agricultural and Food Chemistry”, pokazano je da sintetski oblik ekstrakta vanilije vanilin može značajno smanjiti upalna stanja kože izazvana psorijazom. Naučnici su zaključili da se vanilin pokazao kao učinkovita bioaktivna komponenta u tretmanu upala uzrokovanih psorijazom.

Vitamin B

Pacijenti sa psorijazom često imaju povišen nivo homocisteina, što je faktor rizika za pojavu kardiovaskularnih bolesti. Zato se oboljelima preporučuje provjera nivoa folne kiseline u krvnoj plazmi i, ovisno o rezultatu, uzimanje dodataka prehrani vitamina B-grupe.

Avaz.ba

Prethodni članakMladi krompir postao ljubuški brend prepoznatljiv širom BiH
Sljedeći članakCijene nafte rastu, barel 80 dolara i najskuplji od 2014.