Koja je to najčešća bolest modernog doba

14 1
Podijelite vijest

Astma je jedna od najčešćih bolesti modernog doba. Ova bolest u razvijenim zemljama zahvaća 7 – 10 posto stanovništva, a ta brojka stalno raste. Astma nije bolest pluća njezin uzrok je nepravilan rad imuniteta. U većini slučajeva astma je povezana s alergijom. Kada je u okolini prisutan neki alergen, tada imunitet reagira na njega i uzrokuje upalnu reakciju u plućima.

Ako se želite u potpunosti riješiti astme i alergije, trebate se pridržavati anti-upalne dijete. Antiupalne namirnice pomažu uskladiti rad vašeg imunološkog sisitema i suzbiti upalne procese. Važno je da čistoću doma održavate uz pomoć prirodnih i ekoloških sredstava koja ne sadrže alergene.

Izbjegavajte tepihe, redovito čistite i usisavajte kuću. Koristite samo kvalitetne filtere za usisivače. Od velike pomoći su i pročišćivači zraka s antialergijskim filterima. Pazite da se na zidovima, posebno u kupaonici, ne pojavljuju crne gljivice koje su veoma štetne za ljude sklone alergijama.

U posljednje vrijeme sve češće se spominje povezanost između nedostatka vitamina D i astme. Nakon 60 godina istraživanja, naučnici su dokazali da nedostatak ovog vitamina može uzrokovati slabiji rad dišnih organa i povećati rizik od nastanka astme.

Vitamin D igra važnu ulogu u usklađivanju imuniteta blokirajući citokine koji uzrokuju upale.


Podijelite vijest