Koja su najtraženija zanimanja na tržištu rada?

posao 14

Proteklu godinu obilježile su velike promjene na tržištu rada. Prema podacima Federalnog zavoda za zapošljavanje, u Federaciji Bosne i Hercegovine zbog koronavirusa prekinuto je višegodišnje kontinuirano povećanje broja zaposlenih i smanjenje broja nezaposlenih.

Dok su zaposlenici pojedinih sektora ostajali bez posla zbog pandemije, neka zanimanja postala su veoma tražena- i za njih su konstantno raspisani konkursi za prijem u radni odnos.

Prema podacima Agencije za rad i zaposljavanje BiH odnosu na februar prošle godine nezaposlenost u BiH je veća za skoro dva odsto. To je posljedica smanjene ekonomske aktivnosti uslijed pandemije koronavirusa. Ipak, neka zanimanja su “procvjetala” u ovih godinu dana pandemije.

Prema istraživanjima, najtraženija zanimanja su dostavljači, vozači, call agenti, radnici u proizvodnji i programeri, ali i zanatlije. Jednim od traženih zanimanja bavi se i Almedin Nikšić. On je kurir u brzoj pošti.

“Uduplao se posao sa početkom pandemije, drzimo distancu i postujemo pravila. Volim ovaj posao, ne bih u inostranstvo išao da radim,” kazao je Nikšić.

Tokom prethodne godine, firme koje se bave isporukama pošiljki uglavnom su poslovale pozitivno. Našoj sagovornici, u čijem kolektivu je 500 zaposlenih, dobro su došli i novi kadrovi. Maja je direktorica prodaje. Njena kompanija zaposlila je više od 100 novih radnika, i konkurs je konstantno otvoren.

“Ljudi u situacijama kada su zatvoreni u izolaciji počeli su da narucuju vise tih posiljki i otvorila se ta svijest o narucivanju online, gdje smo mi krenuli da rastemo, tako da smo u 2020. godini zaposlili preko 150 novih kadrova,” istakla je direktor prodaje u kompaniji za slanje pošiljki Maja Šarenac.

Povećana potreba za podrškom korisnicima putem telefona i online izmijenila je tržište rada, pa su neki poslovi doživjeli transformaciju u online sferu.

“Sigurno je da je dobar dio psihoterapijskih usluga i generalno usluga iz oblasti mentalnog zdravlja pretočen u ovaj online format,” kazala je psihoterapet Senka Čimpo.

“Javljanje klijenata na nasu stranicu je sve češće i češće. Nadam se da ću u narednom periodu moći odgovoriti svim potrebama. A ono sto je plan jeste dodatno zaposljavanje, tacnije angazovanje volonterski, dodatnih stručnjaka,” istakao je “Socijalni radnik- 24 Online” Adnan Drndić.

Povećanje broja zaposlenih u junu 2020. godine u odnosu na prosjek 2019. godine zabilježen je u djelatnosti informacija i komunikacija i to za 3,2 odsto, što potvrđuje podatke o ubrzanoj digitalizaciji poslovnih procesa u skoro svim oblastima i povećanoj potražnji za informatičkim uslugama.

Prethodni članakVlasnici sarajevskog fast fooda “Otrov” preminuli od koronavirusa
Sljedeći članakVlasuljar Fuad Halilović besplatno pravi skupe i kvalitetne perike za djecu oboljelu od raka!