Koja su najtraženija zanimanja: Pomama za nastavnicima i IT stručnjacima

Koja su najtraženija zanimanja: Pomama za nastavnicima i IT stručnjacima

Odlazak radno sposobnog stanovništva, mahom mladih, ali i neusklađenost nastavnih planova i programa s potrebama poslodavaca doveli su do velikog poremećaja na tržištu rada u BiH.

Iako podaci Agencije za rad i zapošljavanje BiH pokazuju da je došlo do blagog pada broja nezaposlenih osoba u 2022. godini, poslodavcima je sve teže pronaći radnika.

Najveća potražnja je za IT stručnjacima, koji su i najplaćeniji. Oni koji se bave ovim zanimanjem kažu da je visokoprofitabilno, ali i da im je rad na inozemnim tržištima daleko isplativiji nego u BiH.

Nedostaje kadra

Osim toga, traženi su i kuhari, frizeri, vozači i konobari. I oni, također, u potrazi za boljom plaćom odlaze u druge zemlje. Susjedna Hrvatska je posebno atraktivna lokacija za kuhare i konobare te Hrvatska na godišnjem nivou izda hiljade radnih dozvola za naše državljane.

Iz Zavoda za zapošljavanje KS za „Avaz“ su rekli da su u 2022. godini imali najviše zahtjeva za potražnjom radnika u visokoobrazovnim institucijama. Kako su nam kazali, najviše su traženi profesori stručnih predmeta iz oblasti elektrotehnike, mašinstva i informatike, ali i tjelesnog i zdravstvenog odgoja.

Iz Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja (SSOOIO) FBiH rekli su da nastavnog kadra najviše nedostaje u institucijama osnovnog odgoja, a najmanje na fakultetima. Alarmantno je što se, također, pojedini odsjeci na fakultetima gase zbog nedostatka zainteresiranih studenata, što će u periodu pred nama predstavljati ogroman problem – ko će djecu učiti, recimo, biologiju?

Kada je riječ o srednjoj stručnoj spremi i zanatima, najtraženija su zanimanja CNC operater, tapetar, stolar, bravar, zavarivač, vozač motornih vozila i prodavač.

Osobe s iskustvom

Iz biroa u Hadžićima naveli su da na evidenciji nezaposlenih imaju osobe svih zanimanja, međutim, ono što navode kao problem u posredovanju prilikom zapošljavanja su velika očekivanja poslodavca i nekompetentnost radnika.

– Nezaposlene osobe su nezainteresirane, ali i u velikoj mjeri nekompetentne za rad, jer poslodavci traže osobe s iskustvom u određenim radnjama, certifikate, vještine i sl. Postoje opravdani i neopravdani razlozi – kazali su iz hadžićkog biroa.

Iako

poslodavci u posljednjem periodu putem Zavoda za zapošljavanje traže frizere, oni se teško odlučuju na prihvatanje posla u struci jer su loši uvjeti koje poslodavci nude. 

Klix.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica