Portal 072info

Koje biljke i čajeve izbjegavati, a koje upotrebljavati u trudnoći?

Pojedine biljke nisu sigurne za uporabu u trudnoći, a neke od njih su bazga, lavanda, ružmarin i limunska trava…

Koje biljke i čajeve izbjegavati, a koje upotrebljavati u trudnoći?

Pojedine biljke nisu sigurne za uporabu u trudnoći. Mogu izazvati komplikacije, neželjene reakcije, i zato ih trudnice ne bi smjele uzimati na svoju ruku, bez savjetovanja s liječnikom. Čak i kad požele šalicu čaja, trebaju pripaziti da ne konzumiraju biljne čajeve koji, primjerice, mogu stimulirati kontrakcije maternice. Također, tijekom trudnoće treba izbjegavati čajne mješavine iz neprovjerenih izvora.

Kada se trudnicama preporučuju čajevi?

Trudnicama se čajevi preporučuju kao zamjena za kavu, kao jedan od načina hidratacije, ali i u slučaju nekih tegoba, prehlade, te mučnina. Čajevi od mente i đumbira olakšavaju jutarnje mučnine, matičnjak ima umirujuće djelovanje, kao i kamilica, dok šipak zbog količine vitamina C jača imunitet. Najsigurnije je piti blage čajeve poput kamilice ili voćnih čajeva i izbjegavati jake čajeve koji sadrže veću koncentraciju teina i kofeina. Uz kamilicu preporučuje se i čaj od gospine trave, listova breze, no sa svim čajevima treba biti oprezan. Bez obzira na to poželi li trudnica jednostavno šalicu čaja ili ga pije zbog određenih zdravstvenih tegoba, svakako bi trebala razgovarati sa svojim doktorom o tome koje biljke bi joj preporučio.

Koje čajeve izbjegavati?

Tijekom trudnoće ne bi trebalo piti čajeve koji mogu potencijalno našteti majci ili bebi. Tu spadaju gospina trava, hajdučka trava, imela, kadulja. Pije li se čaj od kadulje u posljednjem mjesecu trudnoće, stimulirat će kontrakcije maternice i olakšati porod. Kadulja, osobito njezino eterično ulje, otrovna je u velikim količinama i ne smije se uzimati dugo. Nikako je ne smiju uzimati trudnice i ljudi koji boluju od epilepsije. Međutim, bezopasna je kad se uzima u malim količinama, što dokazuje i njezina popularnost kao začina.

Čaj od maline odličan za trudnice

Malinu se zbog ljekovitih svojstava njezina lišća smatra najboljom biljkom za održavanje trudnoće. List maline bogat je kalcijem, magnezijem, željezom, fosforom, kalijem, vitaminima B, C i E, sadrži i alkaloid fragarin, koji povećava plodnost kod žena i muškaraca. Čaj od lišća malina priprema se tako da se 1-2 velika žlica lišća maline prelije vrelom vodom. Nakon 20 minuta treba procijediti. Može se piti 2-3 puta na dan. Djeluje umirujuće na probavu, smanjuje mučninu i povraćanje, te pomaže da se lakše iznese trudnoća. Čaj se može pripremiti i od listova malina i kupina, a bilo bi najbolje piti ga nezaslađenog.

Kopriva idealan tonik za trudnoću

Kopriva je bogata željezom, kalcijem, proteinima i drugim važnim nutrijentima. Kopriva je idealan tonik za trudnoću, koji štiti i jača bubrege, povećava plodnost žena i muškaraca, štiti majku i fetus, smanjuje grčeve u nogama i porođajne bolove, sprečava krvarenje nakon poroda, ublažava hemoroide, poboljšava kvalitetu i količinu majčinog mlijeka. Čaj od koprive vrlo je hranjiv, te je izuzetno koristan tijekom druga dva tromjesečja trudnoće i laktacije. Čaj od koprive treba piti umjereno, šalicu do dvije dnevno. Čaj od koprive priprema se tako da se na jednu čašu vode stavi jedna vrhom puna čajna žlica koprive (lišća i stabljike). Vrelu vodu prelijte preko koprive, poklopite i ostavite da odstoji pet minuta. Procijedite i popijte malim gutljajima. U trudnoći izbjegavajte piti koncentrirani sok koprive.

Koje biljke izbjegavati?

Pojedine biljke dokazano djeluju štetno na trudnicu i bebu i zato ih je svakako potrebno izbjegavati tijekom cijelog razdoblja trudnoće. Bazga, primjerice, može izazvati slabost, povraćanje, proljev i grčeve. Moguće su i alergije na ovu biljku, a javljaju se i problemi s disanjem te crvenilo kože. Trudnice i dojilje ne smiju upotrebljavati bazgu zbog rizika od pobačaja i oštećenja ploda. Boražina je zabranjena trudnicama i dojiljama jer njezini listovi sadrže tragove pirolizidinskih alkaloida, koji su otrovni za jetru. Trudnice ne smiju koristiti ni komorač jer ima jako estrogensko djelovanje. Eterično ulje koromača ne smije se udisati niti koristiti za kuhanje jer je otrovno i može izazvati povraćanje, nesvjesticu i mučninu.

Trudnice i dojilje trebaju izbjegavati i lavandu. Limunska trava pojačava krvarenje i uzrokuje stezanje maternice, pa nije dopuštena trudnicama. Dojilje trebaju izbjegavati paprenu metvicu, koja usporava stvaranje mlijeka. Korijen peršina ne smiju koristiti trudnice ni bolesnici s akutnim bolestima bubrega. Trudnice trebaju izbjegavati piskavicu, jer ima estrogensko djelovanje i stimulira maternicu. Ružmarin je biljka koja može izazvati pobačaj, pa je zabranjena trudnicama. Svježi timijan trebaju izbjegavati trudnice i osobe s povišenim krvnim tlakom.

Haber.ba

Podijelite članak