Koje države praktikuju vakcinisanje samo jednom dozom

Screenshot 4 9

Vakcinacija jednom dozom se od skoro primjenjuje u Americi i nekoliko evropskih država. Ovo se radi zbog potrebe za tim da se dođe do što većeg broja vakcinisanih građana. Mišljenje regulatora se u značajnoj mjeri razlikuje.

Osobe koje su se oporavile od koronavirusa imale su snažan imunološki odgovor nakon prve doze mRNA vakcine, ali malu imunološku korist nakon druge doze, prema novom istraživanju Penn Instituta za imunologiju. Rezultati istraživanja objavljeni u časopisu Science Immunology sugeriraju da će biti potrebna samo jedna doza vakcine da se stekne dovoljan broj antitijela. Međutim, bitno je napomenuti da oni koji nisu prebolovali koronavirus nisu imali adekvatan imunološki odgovor sve dok nisu primili drugu dozu. Ovo je pojačalo važnost kompletiranja dvije preporučene doze za postizanje visokog nivoa imuniteta. Iz ovog razloga svi u Americi primaju isključivo dvije doze, bez izuzetaka.

Zanimljiva situacija je primijećena i u Velikoj Britaniji. Istraživanje britanskog javnog zdravstva je pokazalo da su ljudi koji su dobili jednu dozu Pfizera ili AstraZenece (i koji su se zarazili najmanje tri sedmice kasnije) imali između 38 i 49 posto manje šanse da će virus prenijeti osobama sa kojima žive u poređenju sa onima koji nisu vakcinisani. Uprkos ovome, stručnjaci naglašavaju da se druga doza treba primiti.

Zemlje koje praktikuju jednodozno vakcinisanje

Međutim, postoje druge države koje već određeni vremenski period savjetuju da se jedna doza daje onima koju imali koronavirus. Može se reći da one zagovaraju primjenjivanje ove prakse. Francuska je bila prva država čije su vlasti već u februaru ovo odobrile. Navode da je imunološki odgovor oporavljenog pacijenta anamnestički, što znači da se antitijela ubrzo ponovo pojavljuju u krvi. U njihovom slučaju to znači da će jedna doza u dovoljnoj mjeri djelovati kao poticaj.

Sličnu stvar je uradila i Španija. Njihovo Ministarstvo zdravstva je uvelo pravilo po kojem će svi mlađi od 55 godina koji su prethodno bili zaraženi koronavirusom dobiti samo jednu dozu vakcine. Dakle, ovo uključuje Pfizer, AstruZenecu i Modernu. Stanovnici također moraju sačekati da prođe 6 mjeseci od zaraze kako bi se vakcinisali.

Treća zemlja koja se odlučila na ovaj korak je Italija. Preporuka italijanskog ministarstva zdravstva odnosi se na ljude koji su se zarazili, ali nisu imali simptome između tri i šest mjeseci prije. Posljednja u nizu je Njemačka koja manje-više ima sličnu regulaciju.

Dokazano djelovanje ili žurba?

Za sada nije poznato da li će još država uvoditi ovakav tip vakcinisanja. Pitanje o davanju jedne doze se pokrenulo nakon što je došlo do komplikacija sa Johnson & Johnsonom i AstraZenecom. Prema mišljenju Mohammada Sajadija i njegovih kolega sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Marylandu, ovim pristupom se može “uštediti” više od 110 miliona doza širom svijeta. Nova istraživanja o djelotvornosti su u toku, a rezultati bi mogli izmijeniti način na koji gledamo na pandemiju. Ako se ova “teorija” uistinu pokaže tačnom, ovo bi moglo značiti da će siromašnije zemlje dobiti veći pristup masovnijoj vakcinaciji. Među njima je, naravno, i Bosna i Hercegovina.

IZVORKlix.ba
Prethodni članakBill i Melinda Gates se razvode nakon 27 godina braka
Sljedeći članakKrizni štab FBiH predložit će pomjeranje policijskog sata