Koje države su najviše zagadile atmosferu od početka industrijske revolucije

Screenshot 3 19
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Historijska odgovornost za klimatske promjene je u središtu rasprave o klimatskoj pravdi. Britanski portal Carbon Brief, posvećen naučnom izvještavanju o klimatskim promjenama, analizirao je koje su države najviše emitovale ugljendioksid.

Historija je u ovom kontekstu važna, jer je količina ugljendioksida, emitovana od početka industrijske revolucije, vrlo povezana s povećanjem globalne temperature za 1,2 stepeni celzija. Čovječanstvo je od 1850. godine uzrokovalo emisiju 2.500 milijardi tona ugljendioksida. Moguće je emitovati još 500 gigatona ugljendioksida kako bi povećanje globalne temperature ostalo do 1,5 stepeni.

ČITAJ JOŠ:  Penzioneri se obradovali izlasku iz izolacije

Carbon Brief je analizirao koje su države najodgovornije za emisiju ugljendioksida od 1850. do 2021. Analizom je obuhvaćena emisija koja nastaje i eksploatacijom zemljišta i šuma, jer se tokom nje koriste fosilna goriva. To je među 10 najznačajnijih uzročnika emisije ugljendioksida.

Prema ovoj analizi, Sjedinjene Američke Države su na prvom mjestu po emisiji. Od 1850. emitovale su 509 gigatona ugljendioksida, što je 20 posto od ukupne emisije u cijelom svijetu.

Poredak država koje su najviše emitovale ugljikdioksid (Foto: Carbon Brief)
Poredak država koje su najviše emitovale ugljikdioksid (Foto: Carbon Brief)

Kina je na drugom mjestu s 11 posto, a slijede ih Rusija sa sedam posto, Brazil s pet posto i Indonezija sa četiri posto. Njemačka i Velika Britanija, kao bivše kolonijalne sile, uzrokovale su četiri, odnosno tri posto od ukupne emisije. U to nije uračunata emisija kojoj su doprinijele u državama koje su bile njihove kolonije. Među deset zemalja po ovom pitanju su i Indija, Japan i Kanada.

ČITAJ JOŠ:  ZENICA Isplata podsticaja za pčelare

GODISNJICA
MARKETING