sudar udes
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Zabava / Zanimljivosti
Kurbani 2021

Mnogi zaziru od kupovine polovnog automobila zbog brojnih nepoznanica među kojima je jedna od najvažnijih da li je vozilo učestvovalo u saobraćajnoj nezgodi.

Ukoliko kupujete polovnjak i skloni ste određenim markama, pripazite, piše Index. U nastavku možete saznati koji to automobili najčešće u svom životnom vijeku dožive nezgodu koja zahtijeva u najmanju ruku popravljanje karoserije, a često i više od toga.

Na listi se nalazi pet marki automobila u Evropi za koje je najveća vjerovatnoća da će biti oštećeni, prema izvještaju koji je sačinio carVertical.

Imajte na umu da svi automobili imaju različite karakteristike i popularni su kod različitih tipova vozača.

Suprotno očekivanjima, Lexus je na prvom mjestu. Automobili ove marke su pouzdani, ali snažni i brzi pa vozači često precijene svoje veštine što se može završiti katastrofom.

Isto važi i za Jaguar, te očekivano BMW-ove modele. Primjera radi, BMW Serije 3 i Jaguar XF su relativno dostupni automobili u svojoj kategoriji, ali za mnoge suviše “razigrani” pa najčešće i završe slupani.

Lista izgleda ovako: poslije Lexusa na prvom, Subaru je na drugom mjestu, pokazujući da nas čak ni sistem pogona na sva četiri točka ne može uvijek zaštititi u nezgodnim situacijama.

Slijede Jaguar na trećem i BMW na četvrtom mjestu, a Top 5 zaključuje Dacia, čiji automobili se najčešće koriste kao službena i radna vozila koja su stalno na putu. Zato i ne čudi što često stradaju.

Udio oštećenih vozila u ukupnom broju kontrolisanih kreće se od 40,8% (Dacia) do čak 48,1% (Lexus).

A sada na red dolaze brendovi za koje je utvrđena najmanja vjerovatnoća da će biti oštećeni, barem prema izvještaju carVertical.

Ovi rezultati pokazuju da poželjnost marke i karakteristike automobila utiču na vjerovatnoću udesa.

Na primjer, Fiat proizvodi samo kompaktna vozila. PSA koncern najčešće nudi relativno pristupačne automobile čiji motori većinom isporučuju do 150 KS. U Top 5 ulaze još Opel i Nissan, a svi imaju udio oštećenih oko 30%.

Kompletna lista prvih pet najređe oštećenih marki izgleda ovako: na prvom mjestu je Fiat (28,3%), a slijede Citroen (30,2%), Peugeot (31,1%), Opel (31,8%) i Nissan (32,1%).