e 7
AUTOR: H.D.
DATUM: ruj 24, 2021 @ 9:00
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava
FIXGEHALT

Nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID), poput „ibuprofena“ i „naproksena“, uobičajeni su način da se oslobodite bolova u kuku, napominje dr. Edin Buljugić.

– Ako ih ne možete uzeti (možda zbog alergija ili želučanih problema), umjesto toga, probajte „acetaminofen“. Zamolite svog ljekara da vam preporuči najbolju vrstu i dozu za vaše stanje te da se uvjeri da su ti lijekovi protiv bolova sigurni za vas – savjetuje dr. Buljugić.

U nekim slučajevima, dodaje on, bol u kuku dio je većeg problema, poput artritisa, povrede ili stisnutog živca. S ovim uvjetima bit će vam potrebno nešto jače za bol.

– Ako imate reumatoidni artritis (RA), vaš ljekar bi vam mogao preporučiti steroid za ublažavanje upale ili biološki lijek koji djeluje s dijelovima vašeg imunološkog sistema koji izazivaju upalu zglobova – kaže dr. Buljugić.

Ako tradicionalne terapije ne djeluju, govori dr. Buljugić, prijeđite na pristup um – tijelo.  Možda ćete imati više uspjeha s akupunkturom, masažom ili kiropraktičkom prilagodbom. Naoružajte se strpljenjem te budite svjesni svojih ograničenja i nemojte ih prekoračivati.

LIDER