Koje mjere o zabrani kretanja su još uvijek na snazi u BiH

Koje mjere o zabrani kretanja su još uvijek na snazi u BiH

Iako su vlasti značajno ublažile mjere zabrane u uvjetima pandemije koronavirusa, neka ograničenja su još uvijek na snazi u dijelovima države. 

Ulazak u BiH nije dozvoljen stranim državljanima, a izuzetak su određene kategorije ljudi (zdravstveni radnici, osobe kojima je potrebno liječenje, prekograničnih radnika, službi i timova civilne zaštite, pripadnika snaga NATO-a i drugih zemalja partnerstva za mir, kao i NATO štaba u BiH, osoba s boravkom u BiH, osoba koje su u tranzitu kroz BiH bez zadržavanja i osoba koje imaju izdatu dozvolu od Vijeća ministara). 

Privremeno su zatvoreni svi granični prelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i Bosne i Hercegovine. 

Ulazak u Hrvatsku i Crnu Goru dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila. 

Srbija je zatvorila granične prelaze prema BiH za sve prelaske, izuzev za robni promet koji se odvija preko prelaza: Karakaj, Vardište i Rača. Državljani Srbije mogu ući u Srbiju, uz negativan test na COVID19 (ne stariji od 72 sata) i prijavu u konzulatu Srbije u zemlji gdje se trenutno nalaze”, saopćeno je iz BIHAMK-a. 

U Federaciji i dalje je na snazi ograničeno kretanje starijima od 65 godina i maloljetnicima. Stariji od 65 godina, mogu se kretati ponedjeljkom, srijedom i petkom od 7 do 13 sati, a maloljetnici utorkom, četvrtkom i subotom od 14 do 20 sati. 

U Republici Srpskoj dozvoljeno je kretanje svim građanima izvan njihovog mjesta prebivališta i u dane vikenda. Ostaje i dalje na snazi potpuna zabrana kretanja u vremenu od 22 do 5 sati ujutro. 

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica