djeca 218476 725x483 1
Kids get their temperature check at the Chiquilandia Kindergarten, amid the COVID-19 novel coronavirus pandemic, in Medellin, Colombia, on September 3, 2020. - Kindergartens in Colombia were allowed to reopen in a gradual way since September 1 and they are operating under a combined model - attending school on-site and taking classes online. (Photo by Joaquin SARMIENTO / AFP)


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Djeca koja obole od covida-19 obično su asimptomatski nositelji, odnosno u većini slučajeva ne pokazuju nikakve simptome koronavirusa. Do sada se pokazalo da djeca obično u manjoj mjeri obolijevaju od covida-19.

Prema istraživanju Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), rijetko dolazi do hospitalizacije djece, no kada se to dogodi, najčešće se moraju liječiti na jedinici intenzivne njege. Kao i kod odraslih, postojeća zdravstvena stanja poput pretilosti, astme i dijabetesa i kod djece predstavljaju rizik od težeg oboljenja od covida.
Zašto djeca različito reagiraju?

Odgovor još uvijek nije posve jasan, no stručnjaci smatraju da jedan od razloga može biti to što su djeca češće izložena drugim vrstama koronavirusa, poput onog koji izazva prehladu. Budući da djeca često imaju prehladu, smatra se da bi im njihov imunološki sustav mogao pružiti određenu zaštitu i protiv ovog koronavirusa, odnosno protiv covida-19.
Cjepivo

Još uvijek nema cjepiva protiv covida koje bi bilo namijenjeno za djecu. Pfizerovo cjepivo namijenjeno je za osobe starije od 16 godina, no pojedine kompanije počele su u svoja ispitivanja uključivati i djecu od 12 godina. Očekuje se da bi se uskoro i mlađu djecu moglo uključiti u klinička istraživanja.
Simptomi covida kod djece

Djeca uglavnom imaju blage simptome koronavirusa, a ovo se neki od najčešćih simptoma koji se mogu pojaviti kod djece:

vrućica
začepljen nos
kašalj
grlobolja
otežano disanje
glavobolja
bolovi u mišićima
mučnina ili povraćanje
gubitak apetita
gubitak okusa i mirisa
bolovi u trbuhu
konjunktivitis

Ako primijetite da vaše dijete ima neke od ovih simptoma, izolirajte ga od ostalih ukućana i kontaktirajte liječnika koji će vas uputiti koje sljedeće korake trebate poduzeti.

Multisistemski upalni sindrom (MIS-A) je ozbiljno stanje koje se može javiti kod djece oboljelih od covida, a može doći do upale određenih dijelova tijela. Neki od simptoma ovog sindroma su groznica koja traje 24 sata ili duže, povraćanje, proljev, osip, ubrzano disanje, crvene oči, oticanje usana i jezika, crvenilo ili oticanje ruku i stopala, glavobolja, vrtoglavica.

Simptomi ovog sindroma koji su ozbiljni znakovi upozorenja su problemi s disanjem, iznenadna zbunjenost, plavičaste usne i lice te jaki bolovi u želucu. Ako primijetite neke od ovih simptoma, odmah zatražite medicinsku pomoć kako bi vaše dijete dobilo odgovarajuću skrb u pravom trenutku, piše klinika Mayo.