Koje su države u samom vrhu po kvalitetu obrazovanja?

Koje su države u samom vrhu po kvalitetu obrazovanja?

Obrazovanje je pitanje budućnosti i poboljšanje obrazovnih sistema je od velike važnosti. 

Svjetski inovativni samit za obrazovanje do 2030. godine predviđa da bi obrazovni sistemi u svijetu mogli pretrpjeti značajne promjene. Postoje predviđanja da će škole postati interaktivna okruženja u kojima će inovacije u tehnologiji i nastavnim programima promijeniti ulogu nastavnika i sam način učenja.

Svake godine Svjetski ekonomski forum objavljuje svoj izvještaj, u kojem su rangirane zemlje na temelju svjetske ekonomije. Zemlje su rangirane prema 12 kategorija konkurentnosti, koji između ostalog uključuju makroekonomiju, okoliš, infrastrukturu, zdravstvo i osnovno obrazovanje, prenosi index.hr.

Ovo su neke od najboljih zemalja u kvaliteti obrazovnog sistema:

11. Norveška 

Ova država velikodušno financira sve razine obrazovnog sistema. Javno obrazovanje je besplatno, osim na razini predškolskog uzrasta gdje roditelji plaćaju naknadu. Rashodi u obrazovnom sustavu, kao postotak bruto domaćeg proizvoda, jedan su od najvećih u usporedbi s drugim zemljama. Norveška će se u budućnosti možda oslanjati na snažne institucije i dobar obrazovni sustav.

10. Novi Zeland

Škole, univerziteti i institucije ove otočne države svjetski su priznate po svojim standardima. Obrazovanje na Novom Zelandu usmjereno je na pružanje kontinuiranog napretka u učenju, tako da znanje stečeno na jednoj razini postavlja temelj za sljedeće korake.

9. Njemačka

Iako je ova država svjetski poznata po obrazovanju i visokim sveučilištima, obrazovni sistem u Njemačkoj prolazi kroz stalne promjene i reforme. Između ostalog, posljednjih godina došlo je do reorganizacije gimnazije, dok je Bolonjska deklaracija provedena na akademskoj razini. To je poduzeto kako bi se povećala zaposlenost njemačkih studenata na globalnoj razini.

8. Kanada

Kvaliteta obrazovanja i životnog standarda u Kanadi među najvišim je u svijetu, ali troškovi života i školarina za međunarodne studente općenito su niži nego u drugim zemljama poput Sjedinjenih Američkih Država ili Velike Britanije. Kao takva, Kanada je često poželjniji izbor za studente.

7. Irska

Većina irskih srednjih škola u privatnom je vlasništvu, ali ih financira država. Postoje i opšte i stručne javne škole. Međutim, nedavna izvješća pokazuju da se Irska potrošnja na obrazovanje smanjila za 15 posto tokom financijske krize, što sugerira da bi se njezin obrazovni sustav mogao smanjiti u budućnosti.

6. Nizozemska

Obrazovanje u Nizozemskoj smatra se visokokvalitetnim. Prema izvještaju UNICEF-a iz 2013. godine, djeca iz Nizozemske najsretnija su na svijetu. U školi ne rade puno domaćih zadaća do srednje škole, dok učenici izvještavaju o malo pritiska i stresa. Škole su podijeljene između vjerskih i “neutralnih” škola, s nekoliko privatnih škola.

5. Katar

Katar ulaže u poboljšanje obrazovanja u sklopu projekta Vision 2030. Škole koje financira vlada nude besplatno obrazovanje samo državljanima ove zemlje, dok mnogi strani državljani djecu obično šalju u privatne škole.

4. Sjedinjene Američke Države

U školskoj godini 2016/17. godine, Sjedinjene Američke Države ugostile su preko milion međunarodnih studenata, što ih čini najvećom zemljom domaćinom za mobilne studente širom svijeta. U proteklom desetljeću se povećao broj međunarodnih studenata. U SAD-u sada ima dvostruko više međunarodnih studenata nego 1980-ih.

3. Finska

Finska već rutinski premašuje rangiranje globalnih obrazovnih sistema i poznata je po tome što nema ograničavajući sustav – svi studenti, bez obzira na sposobnost, uče u istim razredima. Kao rezultat, jaz između najjačih i najslabijih učenika je najmanji na svijetu. Finske škole također rade relativno malo domaćih zadaća i imaju samo jedan obavezni test u dobi od 16 godina.

2. Singapur

Singapur ima vrlo visoke rezultate na testovima Međunarodnog studentskog programa (PISA), koji mjere i uspoređuju performanse učenika u različitim zemljama. Međutim, školski sistem ove države poznat je po tome što stavlja studente pod veliki stres u ranim godinama.

1. Švicarska

Samo pet posto učenika pohađa privatne škole u Švicarskoj. Lekcije se održavaju na različitim jezicima, ovisno o švicarskoj regiji, a najčešći su njemački, francuski i talijanski jezik. Od srednje škole učenici se razdvajaju na temelju sposobnosti.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS