Koje su maske najbolje, kako ih održavati, kako riješiti problem zamagljenog stakla na naočalama

korona 36
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Nošenje maski, uz držanje distance od dva metra, najvažnija je mjera u sprečavanju širenja zaraze izazvane koronavirusom.

No, mnogi ih nose na vratu, bradi ili njom prekriju samo usta, što prema riječima dr. Emine Kurtagić-Pepić, epidemiologinje u Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, nema nikakav zaštitni učinak.

– Pravilno nošenje maske podrazumijeva da ona mora prekriti usta, nos i dobro naleći na lice kako bi se smanjio protok zraka izvan nje. Važno je voditi računa da se uz lice stavlja uvijek unutrašnji dio maske. Prije njenog stavljanja treba temeljito oprati ruke i više masku ne dirati, naročito ako ste vani, u tržnom centru ili javnom prijevozu – kaže Kurtagić-Pepić.

Dodaje da su najbolje medicinske, hirurške maske jer u svom sadržaju imaju pore koje zadržavaju virus.

– Kod djece ide se na to da se stvara navika nošenja maske, pa najmlađi mogu nositi i platnenu. Ako nosite platnenu masku, važno ju je nakon svakog korištenja oprati na 95 stepeni, a najmanje na 60 stepeni Celzija deterdžentom, osušiti i po mogućnosti ispeglati na temperaturi podešenoj za peglanje pamučnih/lanenih materijala. Hirurške maske nisu za pranje, one se trebaju promijeniti svaka tri sata jer tokom nošenja se vlaže, čime gube zaštitnu ulogu – navodi Kurtagić-Pepić.

Epidemiologinja je dala savjet i onim koji imaju problema sa vidom i nose dioptrijske naočale.

– Znam za problem “zamagljenog stakla” jer i sama nosim dioptrijske naočale. Nekog univerzalnog načina nema i to je izazov svih nas koji nosimo naočale i kojeg sami trebamo rješavati. Ja to, primjera radi, rješavam tako što sam našla hirurške maske koje bolje prijanjaju za lice, pa kad je stavim, ostavim mali otvor ispod brade gdje izlazi zrak – objasnila je Kurtagić-Pepić.

Faktor