Koje su procjene Koalicije “Pod lupom”: Očekuje se izlaznost veća od 54 posto

Podijelite vijest

Izlaznost birača na izborima, s izuzetkom pandemijske 2020. godine, u posljednjih nekoliko ciklusa bila je na nivou od oko 54 posto.

Pravo glasa

U Koaliciji “Pod lupom” ističu da su nizak procent ukupne i izlaznosti mladih mitovi, a da su realni procenti mnogo viši.

– Procent izlaznosti se računa od broja birača na biračkom spisku, a znamo da je na spisku i ogroman broj ljudi koji ne žive u BiH. Na spisku je, ako ga poredimo s rezultatima popisa stanovništva, skoro 94 posto populacije, što, jednostavno, nije moguće, jer 16 do 18 posto čine maloljetnici koji nemaju pravo glasa. Zbog toga dolazimo do procenta od oko 54 posto – kaže direktor Koalicije Dario Jovanović.

ČITAJ JOŠ:  Vrijeme u naredne dvije sedmice: Početkom decembra novo otopljenje u BiH

U posljednja četiri izborna ciklusa broj birača raste za oko 20.000, dok je izlaznost mladih na nivou 48 do 50 posto.

– Ako poredimo broj od 1,79 miliona ljudi, koliko je glasalo 2018. godine, sa stvarnim brojem stanovnika ove zemlje, a znamo da smo prvi po odlivu mozgova u Evropi, a treći u svijetu, da najoptimističnije procjene govore da u BiH trenutno živi tri, a, prema procjenama Svjetske banke, 2,8 miliona ljudi, onda se realna izlaznost „penje“ do 64 posto – pojašnjava Jovanović.

ČITAJ JOŠ:  Velika zimska prognoza AccuWeathera: Evo šta čeka BiH

Važno glasati

Zadržavajući se u okvirima zvanične statistike, on u nedjelju očekuje izlaznost veću od 54 posto.

Ističe da je važno da birači izađu na izbore, ne samo kako bi iskoristili svoje pravo već da bi bili sigurni da neko neće zloupotrijebiti njihov glasački listić.

– Čak i ako nemaju izbor, bolje je da listić naprave nevažećim, a mislim da je u društvu sa 147 političkih subjekata i više od 7.200 kandidata moguće naći nekoga ko će opravdati naše povjerenje – smatra Jovanović.

ČITAJ JOŠ:  Alarmantna poskupljenja hrane od čak 25,9 posto: U BiH propao i Crni petak

Pritisak kome dati glas

Preduvjet promjenama su slobodni i pošteni izbori, ali Jovanović upozorava da u ovakvom sistemu demokratsko društvo nećemo imati dok se ne riješimo korupcije.

– Do četvrtine biračkog tijela je kupljeno i korumpirano kroz sistem u kojem su dobili benefite, poslove, socijalne naknade koje im možda i ne bi pripadale i ti građani osjećaju visoku dozu straha egzistencijalne prirode i ne glasaju slobodno, već onako kako neko izvrši pritisak na njih – ističe Jovanović.

Avaz