Portal 072info

Koje su škole završili bh. političari: Gdje su diplomirali Izetbegović, Dodik, Čović…

Bosanskohercegovačka politička scena u posljednjih dvadesetak godina nudi nam malo promjena. Iz godine u godinu, od jednog do drugog izbornog ciklusa, uglavnom viđamo ista lica na različitim pozicijama. Stranke vedre i oblače, funkcije se mijenjaju, lica ne.

Glomazan i nefunkcionalan državno – entitetski – kantonalni aparat svakodnevno guta milione običnih građana, a dobar dio stanovnika naše zemlje živi na ili ispod granice siromaštva.

Profesori, nastavnici, asistenti

Državu vode, a škole završili nisu. Jeste li se ikada zapitali kroz kakve su obrazovne instituacije prodefilovale stotine domaćih političara, toliko često viđenih i toliko dugo prisutnih? Koliko njihovo obrazovanje ima veze s onim što danas rade ili pokušavaju ili trebaju raditi?

Koristeći se podacima iz političkih infografika portalaRadiosarajevo.ba, u nastavku vam donosimo zanimljiv pregled naobrazbe omiljenih političara naroda Bosne i Hercegovine.


Bakir Izetbegović, FOTO: Radiosarajevo.ba

Krenut ćemo od članova državnog Predsjedništva. Za razliku od ostalih organa izvršne vlasti, oko formiranja novog saziva Predsjedništva nije bilo mnogo problema i dilema. Koju sedmicu nakon izbora, mjesta u zgradi zauzeli su Bakir Izetbegović, Mladen Ivanić i Dragan Čović.

Izetbegović je diplomant Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu još od 1981. godine, dok je njegov kolega u Predsjedništvu iz reda srpskog naroda Ivanić, iste godine diplomirao na Ekonomskog fakultetu u Banjoj Luci da bi  tri godine poslije, magistrirao na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Doktorirao je na istom fakultetu 1988. godine.

Ivanić je prije ulaska u politički profesionalizam, predavao na fakultetima u Sarajevu i Banjoj Luci, dok je Dragan Čović fakultetsku diplomu stekao dvije godine prije svojih kolega iz Predsjedništva. On je, naime, 1979. godine diplomirao na Mašinskom fakultetu u Mostaru, a doktoratom stečenim na Sveučilištu u Mostaru, može se pohvaliti od 1996. godine 

Željka Cvijanović, predsjednica Vlade bh. entiteta Republika Srpska, studirala je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, potom na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci i na Pravnom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci. Magistrirala je u oblasti diplomatsko-konzularnog prava. Kao profesorica engleskog jezika, radila je kao nastavnica i prevoditeljica. 


Milorad Dodik, FOTO: Radiosarajevo.ba

Predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik je diplomant Fakulteta političkih nauka u Beograd, dok je predsjednik entiteta Federacija BiH Živko Budimir, diplomirao na Vojno-tehničkoj školi u Rajlovcu 1981. godine.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, uspješno je studij na Ekonomskom fakultetu u Mostaru okončao 1980. godine, dok je predsjednik Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić, prema vlastitoj tvrdnji, završio je a Fakultet za nastavnika likovne umjetnosti u Nikšiću.

Večernja škola Jerka Lijanovića

Zlatko Lagumdžija je diplomirao, magistrirao i doktorirao na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, a Slavko Jovičić je Višu upravnu školu završio 1990. godine. Jerko Ivanković Lijanović je šest razreda osnovne škole završio redovno, a ostatak obrazovanja pohađao je u sklopu večernje škole. Maturirao je vanredno na Poljoprivredno-prehrambenom školskom centru u Sarajevu. 

E.A., Radiosarajevo.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box