Koje su škole završili članovi Predsjedništva BiH

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine uvijek su u centru pažnje. Osim što obavljaju ovu važnu funkciju, oni stignu biti aktivni i u strankama kojima pripadaju kao i u nekim drugim sferama javnog života.

U njihove biografije uvijek je interesantno zaviriti. Tamo ćete uvijek pronaći neku interesantnu informaciju, neki detalj koji će privući pažnju. Takvi podaci su dostupni javnosti, većina ih uglavnom dobro poznaje jer lica se na domaćoj političkoj pozornici tako rijetko mijenjaju.

Centar za istraživačko novinarstvo na svojoj web stranici nudi crtice iz životopisa lidera ovdašnjih stranaka. Među ostalim, tu su i podaci o obrazovanju. Koje su škole završili najutjecajniji bosanskohercegovački političari, članovi Predsjedništva prije svih?

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović diplomirao je arhitekturu u Sarajevu 1981. godine dok je član Predsjedništva iz reda srpskog naroda Mladen Ivanić, diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Banjoj Luci 1981. godine.

Doktorirao je sedam godina kasnije na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, a postdoktorske studije završio je na univerzitetima u Manheimu i Glasgowu.

Dragan Čović, član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, diplomirao je 1979. godine, a magistrirao 1989. na Strojarskom fakultetu u Mostaru da bi doktorirao na Sveučilištu u Mostaru 1996. godine.

Podsjećamo, ranije ste mogli čitati informacije o obrazovanju čelnika sarajevskih općina. Možete ih potražiti ovdje.