Portal 072info

Koje su škole završili Messi, Ronaldo, Ibrahimović, Pogba…

Sa velikim novcima – dolazi velika odgovornost, a ta odgovornost je opravdati velike novce koji su uloženi u vas na terenu. U realnom svijetu, ‘koliko imaš od škole’ uvjetuje koliko novca zarađuješ mjesečno – osim ako niste sretnik ili nesretnik da vam diploma ne predstavlja nikakav uslov.

Mi smo odlučili istražiti koliko zapravo su svjetski top fudbaleri uložili u svoje školovanje tokom karijere, odnosno ‘šta oni od škole imaju’, kako se to kod nas obično kaže.

Ako uzmemo da su Messi, Ronaldo, Pogba i Ibrahimović i Bale trenutno najplaćeniji fudbaleri svijeta, odlučili smo za njih, i još nekolicinu provjeriti dokle su sa obrazovanjem, jer fudbalsko znanje nije upitno.

Messi – po svemu što smo uspjeli vidjeti i pročitati jeste da je školu završio tek nakon što ga je Barcelona uzela pod svoje.

Ako otvorite Wikipediju pod Leonel Andres Messi – informaciju o školovanju nećete pronaći. Međutim portal Answers.com nudi slijedeće:

“Messi jeste išao u osnovnu školu, ali ga je Barceona vrbovala, i odlučila platiti njegovo liječenje – samo ako bude igrao za njihovu omladinsku školu. Preselio se potom uz Španiju”, i tu se njegovoj dioplomi gubi svaki trag.

Pretpostavka je da ga je Barca poslala u neku od specijalnih škola, jer je gradivo mnogo propuštao – što zbog talenta, toliko i zbog poremećaja hormona rasta.

Cristiano Ronaldo je za lokalni klub Nacional počeo da igra sa 12 godina, a onda je prešao u Sporting na trodnevnu posudbu. Oni su ga otkupili za nešto manje od 2.000 eura. Sa 14 godina je već imao sposobnost da igra poluprofesionalno, a sa majkom se dogovorio da stopira obrazovanje – kako bi se posvetio fudbalu.

Onda je napravio incident u školi, učiteljicu je gađao stolicom ‘jer mu nije ukazala poštovanje’. Godinu dana poslije toga – dijagnosticirano mu je ‘trkaće srce’, stanje zbog kojeg je mogao prekinuti i fudbalsku karijeru.

Otišao je na operaciju, i nastavio karijeru. Ostalo je historija. Na zidu ima sve medalje i pehare, samo školske diplome nema.

Školske informacije o Paulu Pogbi je također teško pronaći. Znamo da se rodio u Lagny-sur-Marne u Francuskoj, te da je fudbal počeo igrati 1999. godine u Roissy-en-Brie, prije nego ga je Torcy prijavio sebi, a potom i Le Havre.

“Škola nije bila za njega. Ovdje sam bila 33 godine, i on je među top pet najneposlušnijih učenika koje sam ikada vidjela. On će uvijek biti zločesti dečko, one-man-show i prototip djeteta koje će uvijek praviti ozbiljne probleme” – kazala je direktorica škole koju je u mladosti pohađao Zlatan Ibrahimović.

“Bio sam lud”, priznao je napadač. “Nerviralo me što moram da sjedim mirno sa mravima u gaćama”, stoji u njegovoj biografiji “Ja sam Zlatan”.

Ono što također znamo da je u školu i na treninge išao biciklom, koje bi prethodno ukrao – a njegova matična škola je Malmo Borgarskola.

Gareth Bale je završio Witchurch školu u Cardiffu, a pored fudbala – trenirao je i ragbi i hokej. Volio je i sprint na 100 metara, ali fudbalsku stipendiju dobio je od Southamptona. Srednju školu završo je sa uspjehom ‘odličan – 5’, sa najboljim prosjekom u generaciji.

I Waynea Rooneyja prati slična priča. On je išao u RC osnovnu i De La Salle Akademiju u Liverpoolu, što je srednja škola.

Informacija o školovanju Andresa Inieste nema, Tottijeve škole također  nema, a onda prosto u momentima nedostatka informacija – okrenete se Googleu, pa pronađete da je najobrazovaniji među aktivnim fudbalerima zapravo Simon Mignolet, golman Liverpoola koji ima univerzitetsku diplomu pravnog fakulteta.

N1

Ovaj prilog omogućile su vam Sportske kladionice "Sport Plus"
Ovaj prilog omogućile su vam Sportske kladionice “Sport Plus”
Podijelite članak