Koje zemlje su se najbrže oporavile od pandemije koronavirusa

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Irska je ostvarila impresivan rast u uslovima korone, i bilježi najbrži oporavak među 23 zemlje OECD-a. Među evropskim zemljama, najlošije je rangirana Španija, ali posljedice krize uveliko trpe i Velika Britanija, Italija i Portugal.

Kada se detaljnije analiziraju i drugi važni ekonomski pokazatelji, proizilazi da su se do sada sa krizom najbolje izborile Danska, Slovenija i Švedska.

Privreda većine zemalja OECD-a je počela da se oporavlja, uprkos tome što se korona kriza produžava, pokazuje rang lista koju je sačinio časopis The Economist. Na osnovu prikupljenih podataka o privrednim kretanjima u 23 zemlje OECD-a, najbolje rezultate ima Irska.

Ona je ostvarila najveći rast BDP-a u periodu od četvrtog kvartala 2019. do trećeg tromjesečja 2021. godine. Irska privreda je porasla za 22,3 posto u pomenutom periodu. Iako ovakav podatak djeluje veoma ohrabrujuće, Irska je izuzetak, a ne pravilo, ističe se u analizi.

Na drugom mestu je Čile, sa rastom BDP-a od 10,4 posto, dok zemlje od trećeg do šestog mjesta imaju znatno skromniji rast, koji se kreće između 2,1 odsto i 3,5 posto. U ovoj grupi se nalaze Norveška (3,5 posto), Poljska (3,1 posto), Švedska (2,1 posto) i Danska (2,1 posto).

Zemlje koje je najviše pogodila korona kriza

Među evropskim zemljama koje i dalje uveliko trpe posljedice krize koju je izazvala pandemija, nalaze se Velika Britanija, Portugal, Španija i Italija. Njihov BDP je u analiziranom periodu pao između 1,3 posto i 6,6 posto.

Španija, čija se ekonomija uglavnom zasniva na turističkoj industriji, ima najveći pad BDP-a (-6,6 posto) na listi od 23 zemlje OECD-a koju analizira The Economist, a trenutno je na trećem mjestu po broju oboljelih od koronavirusa, sa preko 90.000 novozaraženih.

Slovenija među najboljima

Premda kretanje BDP-a i dalje važi kao jedan od najznačajnijih ekonomskih pokazatelja, on daje samo djelimičnu sliku o ukupnoj snazi neke ekonomije.

Zato su analitičari časopisa The Economist prikupili i podatke o promjenama u prihodima domaćinstva po glavi stanovnika, javnim ulaganjima, cijenama akcija i odnosu državnog duga prema BDP-u, prenosi Bif.rs.

Nalazi ovakve, proširene analize pokazuju da su se u posmatranom periodu najbolje izborile sa pandemijom privrede u Danskoj, Sloveniji i Švedskoj, dok su na dnu rang liste Japan, Velika Britanija i Španija.