AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Sport / Svijet

Brojevi na dresovima su se prvi put počeli koristiti davne 1954. godine na Svjetskom prvenstvu u Švicarskoj. Od tada, oni su postali nezamjenjivo obilježje igrača na terenu. Ovog puta vam donosimo jednu zanimljivu listu: Koji broj dresa je “postigao” najviše pogodaka, odnosno koji broj najčešće sudije upisuju u svoju bilježnicu pored minute postignutog gola?

Očekivano, najefikasniji je broj devet s 255 golova na kontu. Ovaj broj su nosile legende poput Brazilca Ronalda, Argentinca Batistute ili Hrvata Davora Šukera.

Odmah iza “devetke” se smjestio broj deset s 232 postignuta pogotka, a dres s ovim brojem su nosili neki od najboljih igrača ikad kao što su Pele, Maradona, Zidane ili danas Messi.

Treće mjesto na ovoj listi zauzima broj 11 s 201 pogotkom, a četvrto zauzima, danas izrazito popularna, “sedmica” koju nosi Cristiano Ronaldo, dok je, ne tako davno, nosio i jedan od najpopularnijih igrača u historiji nogometa David Beckham. Igrači koji su nosili broj sedam “na leđima” su postigli ukupno 140 pogodaka.

Broj osam, kojeg je nekada nosio legendarni Socrates, a danas nose, između ostalih, Özil, Xavi i Lampard, zauzima peto mjesto s 133 postignuta gola na svim dosadašnjim smotrama najboljih reprezentacija svijeta na kojima su se koristili brojevi na dresovima.

federalna.ba