Portal 072info

Koji političar je službenim vozilom išao na skijanje?

Zajednička komisija Parlamenta BiH za administrativne poslove jučer je prekinula zasjedanje tokom rasprave o Prijedlogu pravilnika o korištenju službenih vozila u Parlamentarnoj skupštini BiH, jer je sjednicu napustio Staša Košarac (SNSD), poslanik i član Komisije, nakon čega nije bilo kvoruma za odlučivanje.

Po izlasku iz sale za sjednice, u izjavi za „Dnevni avaz“ Košarac je kazao da će zatražiti da ga razriješe članstva iz ove komisije, u čijem radu više ne želi učestvovati.

Vožnja na skijanje

– Dosta mi je licemjerstva pojedinaca u ovom tijelu koje zarad navodnih ušteda u budžetu za sebe žele priskrbiti i zadržati sve privilegije, a drugima bi uskratili svako pravo. Znamo da su neki išli na skijanje službenim automobilima i to se prešućuje, a nekima žele  uskratiti pravo i na ono im sljeduje za potrebe obavljanja službenih zadataka – kazao je Košarac.

stasa-kosarac

Košarac: Licemjerno ponašanje

On nije detaljno pojašnjavao svoj stav, niti šta ga je posebno izrevoltiralo tokom rasprave ostalih članova Komisije, koji su nakon njegovog izlaska kazali da im nije jasan njegov stav.

Sead Kadić (SDA), predsjedavajući Komisije, negirao je za „Avaz“ Košarčeve tvrdnje.

– Ne bih rekao da je u ponašanju Komisije bilo nečega licemjernog. Pokušavali smo da dođemo do najboljih rješenja koja bi u svrhu obavljanja zadataka i poslova u Parlamentarnoj skupštini koristila svoj ovoj priči – kazao je Kadić.

Komisija već mjesecima pokušava usaglasiti zajednički prijedlog i postići konsenzus o tome kako na najbolji način uvesti reda u oblast korištenja službenih automobila, gdje je, prema dosadašnjem pravilniku, dosta toga neuređeno, na šta revizori godinama ukazuju u svojim izvještajima.

Nema saglasnosti

Prema sadašnjim pravilima, za obavljanje dužnosti u PSBiH samo članovi Kolegija oba doma imaju pravo na korištenje službenog automobila 24 sata.

U dosadašnjim prijedlozima izmjena Pravilnika moglo se čuti da takvo pravo dobiju i predsjedavajući klubova poslanika, odnosno klubova naroda u Predstavničkom domu i Domu naroda PSBiH, i parlamentarni vojni povjerenik.

kadic-11

Kadić: Tražimo najbolja rješenja

Također, bilo je prijedloga da pravo na korištenje službenog automobila dobiju i sekretari domova. No, kako vrijeme odmiče, činjenica je da među članovima Komisije postoji sve manje saglasnosti o tome treba li u pravo na korištenje službenih vozila uopće uvoditi nove kategorije.

I dok se u pitanje ne dovodi nijedna privilegija  članova Kolegija domova, a pokušava se osporiti neko od prava „običnim“ parlamentarcima, očigledno je da takav odnos počinje smetati drugim članovima Komisije. Kao jučer Košarcu.

Prijaviti zloupotrebe

Kadić je kazao i da se novim pravilnikom korištenje službenih automobila „mora uvesti u sistem“ te da svi, uključujući i Košarca, koji smatraju da neko zloupotrebljava službeno vozilo, to moraju prijaviti.

– Svi takve pojave, ako ih ima, moramo prijaviti. I gospodina Košarca pozivam da, ako ima takva saznanja, njih podijeli s Komisijom – kazao je Kadić.

Avaz.ba

Podijelite članak

Počitajte još

Istraživanja / Pandemija pokazala koliko su važni: Njegovatelji moraju biti bolje plaćeni

Redakcija

Prevrnuo se šleper, povrijeđen vozač (FOTO)

Redakcija

Almedin Šišić: Bakir, heroj naše mladosti

072info

Požar na benzinskoj pumpi

Redakcija

Problem broj jedan u svakoj vezi

072info

UHAPŠENO PET OSOBA: Krali automobile, pa sjekli i prodavali dijelove (FOTO/VIDEO)

Redakcija

Ugostiteljski objekti moći će primati goste i u zatvorenom prostoru

Redakcija

Snimak iz BiH: Vozio preko 200 km/h u naselju gdje je ograničenje 50 (VIDEO)

072info

Poznat datum kada bi tržni centri u FBiH mogli otvoriti vrata

Redakcija

PO DŽEPU GRAĐANA: Za bacanje maske i rukavica na ulicu vrtoglava novčana kazna

Redakcija

Transparency: Stranke u BiH duguju 8,4 miliona KM – evo koje su dužne i kome

Redakcija

Gradsko vijeće Zenica “u izolaciji”?

Redakcija

U BiH na koronavirus testirano više od 60.500 građana

072info

Autoceste FBiH: Od 229 vlasnika zemljišta, izgradnji Koridora se protivi samo šest

072info

MUP ZDK: Kod Zeničanina pronađena droga

Redakcija

Meteorolozi upozoravaju: Nevrijeme i u narednim danima

072info

Divan gest: Dobio novac na sudskom sporu i napravio potez vrijedan svakog respekta

Redakcija

Izetbegović o 30 godina SDA: Za 5 godina smo kreirali više od 100.000 novih radnih mjesta

072info

Bingo želi kupiti FIS, šta na to kaže Pero Gudelj

Redakcija

Afera “Respiratori”: Ko će sve u Tužilaštvu BiH ubrzo biti ispitan

Redakcija