Koji poljoprivrednici su dobili 8,1 milion KM pomoći

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva objavilo je listu odabranih korisnika za dodjelu finansijske pomoći. Sredstva u ukupnom iznosu od 8.199.933,02 KM dodjeljuju se 31 izvozno orijentiranom privrednom subjektu iz poljoprivredno-prehrambenog sektora, a koji su odabrani u skladu s javnim pozivom ovog ministarstva. Vlada Federacije BiH je, na prijedlog resornog ministarstva, na posljednjoj sjednici, usvojila Odluku o dodjeli finansijske pomoći izvozno orijentiranim privrednim društvima, zadrugama, obrtima i drugim pravnim subjektima iz poljoprivredno-prehrambenog sektora u okolnostima pandemije COVID-19. 

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva će s korisnicima pomoći potpisati ugovor zbog nadzora nad utroškom sredstava, a subjekte kojima je odobrena finansijska pomoć, ministarstvo će narednih dana obavijestiti o terminu potpisivanja ugovora.

Spisak dobitnika pomoći Foto: VLADA FBiH


Odluka o pomoći poljoprivredno-prehrambenom sektoru donesena je u skladu sa Uredbom Vlade FBiH o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima privrede FBiH u okolnostima pandemije COVID-19, s ciljem pomoći četiri najugroženija sektora privrede u Federaciji BiH. 

Ovom uredbom iz Budžeta FBiH su izdvojena sredstva u iznosu od ukupno 90 miliona KM.

Avaz