Koji su automobili, i za koliko, najviše poskupjeli u posljednjih 20 godina

parking automobili sarajevo pixsell
21.09.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Automobili na parkingu. Photo: Armin Durgut/PIXSELL
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Koliko su se zaista povećale cijene automobila u posljednjih 18 godina? Analitičari u JATO Dynamicsu proučavali su kataloške cijene novih vozile u periodu od 2002. do 2020. godine u dva popularna segmenta – malih i kompaktnih automobila.

Rezultat njihovog istraživanja je da su prosječne prodajne cijene malih (potkompaktnih) automobila, kao što su Volkswagen Polo, Ford Fiesta, Renault Clio ili Opel Corsa porasle čak 59 odsto u posljednjih 18 godina.

ČITAJ JOŠ:  Cijene rabljenih vozila u Njemačkoj “skočile u nebo”, najpogođeniji modeli stariji od 10 godina

Prema podacima koje je analizirao JATO, početkom dvijehiljaditih potkompaktni automobili koštali su u prosjeku 13.000 eura, a 2020. gotovo 21.000 eura.

Cijene kompaktnih automobila u istom periodu su takođe drastično skočile.

Volkswagen Golf, Ford Focus, Renault Megane, Opel Astra i slični modeli koštali su 2002, u prosjeku, 18.400 eura. U 2020. cijena im je gotovo 30.000 – što je povećanje od oko 63 procenta.

Modeli sa alternativnim pogonskim sistemima (elektrifikovane verzije – hibridi) takođe su doprinijeli ovom rastu. Ako bi se samo gledale cijene verzija sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem, porast u kompaktnom, C segmentu iznosio je oko 56 procenata.

ČITAJ JOŠ:  NE BACAJTE IH: Evo zašto morate sačuvati mliječni zubić koji je ispao vašem djetetu

Naravno, rastu cijena su doprinijele i brojne savremene bezbjednosne tehnologije, multimedije i slični skuplji dodaci, a automobili su sada i znatno veći nego prije 18 godina.

Tako je, na primjer, Polo iz 2020. širi od Golfa iz 2002. godine. Polo je u tom periodu porastao u dužinu čak 16,5 cm.

GODISNJICA
MARKETING