Portal 072info

Koji tip stomaka imate i kako da ga se riješite

Postoji šest tipova stomaka, a razlikuju se po izgledu i po tome zbog čega nastaju. Pogledajte sliku i pročitajte koje su karakteristike kog stomaka – a onda saznajte i kako najlakše da ga se riješite.

Vinski stomak

Stomak koji je nastao zbog pretjeranog konzumiranja alkohola u peridou slavlja javlja se samo u donjem dijelu, i najčešće sa sobom ne donosi i višak kilograma u drugim dijelovima tijela. Dakle, ako je stomak izražen samo naprijed i u donjem dijelu, dok su i zadnjica, i butine i struk ostali isti – vjerovatno je riječ o vinskom stomačiću.

Moguće je da imate problema i sa probavom, jer nagomilavanje sala u ovom dijelu stomaka može da poremeti i rad organa za varenje. Za sve je, naravno, kriv alkohol, koji se u našem tijelu tako razgrađuje da veoma lako ostavlja vidljive posljedice. Pored toga što remeti lučenje insulina, alkohol ujedno i usporava razgradnju masti.

Kako da ga se riješite?

Umjesto što samo brojite kalorije koje pojedete, vrijeme je da razmislite o tome koliko kalorija unosite i u tečnom stanju. Prije nego što se uhvatite za piće, sjetite se da ta čaša vina ima gotovo isto kalorija koliko i jedan sladoled! Dakle, manje alkohola i stomak bi trebalo brzo da padne.

Naduvan stomak

Ovaj tip stomaka je jako izražen i često izgleda kao šlauf. Prilično je tvrd i baš štrči, a koža je na dodir zategnuta. Često se osjećate kao da je neko naduvao balon u vašem stomaku. Najčešće je ujutru znatno manji, a tokom dana se bukvalno širi – posebno nakon jela. Koliki god narastao, vaga vam to ne pokazuje, što može da bude prilično frustrirajuće.

Do povećavanja stomaka bez dobijanja kilograma dolazi usred gomilanja gasova. Naime, dok bakterije u crijevima razgrađuju hranu, prirodno dolazi do stvaranja gasova. Međutim, ako jedete nešto s čime vaše dobre bakterije ne mogu baš lako da se izbore, dolazi do stvaranja dodatnih gosava, koji kreću da guraju zid stomaka i tako dolazi do onog simpatičnog škembeta koje viri iz pantalona.

Kako da ga se riješite?

Vodite računa o tome koja vam hrana prija, a koja izaziva nadimanje. Možda imate problema sa laktozom, pa bi trebalo da izbjegavate mliječne proizvode – a možda vam smetaju i standardni okidači poput luka, vještačkog zaslađivača i pšenice. Gljive i šljive su također poznate po tome što dovode do nadimanja. Izbjegavajte ove namirnice i ne bi trebalo da dolazi do nadimanja.

Stomak od stresa

Ukoliko imate stomak koji je nastao usred stresa, on je najčešće prilično mekan i ponekad visi. Isto štrči naprijed kao vinski stomak, ali je znatno mekši i preliva se preko pantalona. Ukoliko vam nije jasno kako to tačno stres može da dovede do dobijanja kilograma trebalo bi da znate da u stresnim situacijama naš organizam reaguje tako što hormon stresa kortizol podstiče olobađanje šećera u krvi tok, kako bismo imali energije da se izborimo sa onim što nam izaziva stres. Ali, ukoliko se ne bavite fizičkom aktivnošću kojom biste potrošili tu energiju, ona nema gdje da ide – i zato se taloži u vidu masnoća, i to najčešće u predjelu stomaka.

Kako da ga se riješite?

Riješite se stresa i stomak će pasti. Zvuči tako jednostavno, zar ne? Iako je stres naša svakodnevica, postoje određene tehnike pomoću kojih možete da smanjite nivo – a jedna od njih je duboko disanje kad god se nađete u stresnoj situaciji. Probajte jogu ili meditaciju, a ujedno bi trebalo i da jedete više manjih obroka u toku dana kako hormoni ne bi ludovali.

Kruška stomak

Iako vam je struk tanak, imate uporne naslage sala u predjelu donjeg stomaka, kukova i zadnjice, zbog čega vam tijelo dobija poznati oblik kruške. Glavi razlog za gomiljanje masnoća u ovom predjelu tijela su ponovo – hormni. Samo je ovog puta kriv ženski hormon, estrogen. Neke žene prirodno imaju višak estrogena, dok kod drugih dolazi do hormonalnog poremećaja zbog kojeg se ovo javlja. Često se ovakavo gomilanje sala javlja i kod djevojaka koje piju tablete za kontacepciju.

Estrogen je “krivac” za ženske osobine koje dobijamo kada uđemo u pubertet. Međutim, ako nije pod kontrolom, može da napravi pravi haos u organizmu.

Kako da ga se riješite?

Za početak izbegjavajte namirnice koje su pune zasićenih masti, za koje su naučnici ustanovili da mogu da dovedu po povećanog nivoa estrogena u organizmu. Pokušajte da jedete što više zelenog povrća i hrane pune vlakana i obratite se ljekaru za pomoć ako sumnjate da imate hormonskih problema.

“Mama” stomak

Ukoliko ste rodili dijete prije tri ili više mjeseci, a imate veći stomak, nemojte mnogo da se opterećujete. Stomak nakon porođaja često izgleda kao da ste i dalje trudni, s tim što je sada opušten i visi. Naime, tokom trudnoće dolazi do širenje materice i stomačnih mišića, kako bi se napravilo mjesta za bebu. Nakon porođaja bi sve trebalo da dođe na svoje mjesto – u idealnom svijetu.

Mađutim, to se često ne desi. Razmak između dva seta trbušnjaka često ostaje i sedmicama nakon porođaja, a procjenjuje se da oko 30 odsto žena mora da se bori kako bi vratile stvari u normalu.

Kako da ga se riješite?

Najbolje bi bilo da posjetite doktora koji može da vam preporuči idealne vežbe za ovaj problem. Ukoliko možete da osjetite da vam se mišići nisu vratili na mjesto, obavezno potražite stručnu pomoć, jer ovo može da postane dugoročan problem.

Stomak od tiroide

Ako imate generalno problema sa viškom kilograma, a stomak je najizraženiji prpoblem, i ukoliko baš teško mršavite, moguće je da imate problema sa tiroidnom žlijezdom. Tiroida je žlijezda koja proizvodi hormon tiroksin, koji kontroliše kako trošite kalorije iz hrane. Nažalost, svaka 13. žena ima poremećaj zvan hipotireoza, što znači da prozvodi manje ovog hormona. Takve žene se lako goje, teško skidaju kilograme i imaju izraženo uvećan stomak.

Kako da ga se riješite?

Rješenje počinje sa dijagnozom, pa morate da se obratite endokrinologu. On će vam, ukoliko zaista imate problema sa tiroidom, prepisati određene lijekove koji mogu sve da drže pod kontrolom.

Podijelite članak